Volledig scherm
De politie zette de twee Geffenaren in het zonnetje na de geslaagde reanimatie. © Politie Oss

‘AED-helden’ Geffen blijven bescheiden: ‘Reanimatiecursus bewijst zijn nut’

GEFFEN - Hij is een beetje overvallen door alle publiciteit en hoeft niet zo nodig met zijn naam in de krant, de mannelijke helft van de twee ‘AED-helden’, die door de politie op sociale media worden gelauwerd voor hun geslaagde reanimatie in Geffen. Hij doet na enig aandringen zijn verhaal. Al was het maar om meer mensen te bewegen een reanimatiecursus te volgen. 

Het was dinsdag in het plaatselijke fitnesscentrum. ,,Ik werk daar als instructeur en stond naast een man op een toestel toen hij onwel werd. Het was al snel duidelijk dat de situatie ernstig was. Samen met de fysiotherapeute verleende ik eerste hulp.” Als duidelijk wordt dat het slachtoffer niet meer ademt, wordt besloten over te gaan tot reanimatie. ,,Gelukkig hebben we allebei een reanimatiecursus gehad en gaan we elk jaar op herhalingsles.” 

Het slachtoffer heeft mazzel. Op de buitengevel van het fitnesscentrum hangt een AED. Met dit apparaat kan het hart worden gedefibrilleerd, hetgeen de kans op overleven sterk vergroot. Dat bleek ook nu. Nadat het slachtoffer een schok was toegediend, begon hij weer zelfstandig te ademen. 

Politieagenten zetten het reddende duo woensdag nog eens in het zonnetje. ‘Wij als hulpverleners zijn natuurlijk hartstikke trots op deze mensen. Ook het grote aantal burgerhulpverleners dat via de HartslagNu-applicatie ter plaatse kwam deed ons deugd’, schrijft de politie Oss op Facebook.