Volledig scherm
PREMIUM
Vlnr: leerlingen Chalé Jacks (VS), Brigitte Ilyev (VS), Nik Arts (Nederland) en Winston Liu (China) in de mediatheek van het TBL in Oss. Fotograaf: Van Assendelft/Jeroen Appels © Van Assendelft

Amerikaanse, Chinese en Osse leerlingen spelen samen de VN na: ‘Deze generatie moet de wereld redden’

OSS - ,,Wat ons opvalt in Nederland? Dat héél het land gefocust op milieuvraagstukken en duurzaamheid. Dat is in de Verenigde Staten wel anders.” Dat zeggen Chalé Jacks en Brigitte Ilyev, twee middelbare scholieren uit de Amerikaanse staat Virginia. Aan Donald Trump, die niet wakker ligt van het milieu, willen ze weinig woorden vuil maken. ,,Je kunt hem goed vinden of niet, maar hij is nu eenmaal onze president.”

De leerlingen uit het buitenland lopen al de hele week mee op Het Hooghuis TBL. Samen met Osse leerlingen praten ze over het verbeteren van het milieu. Ze speelden zelfs een vergadering na van de Verenigde Naties, wat een jaarlijkse traditie moet worden. ,,We hebben resoluties besproken en aangenomen. Erg leerzaam en leuk om mee te maken.” Een van die resoluties betreft het wereldwijd stimuleren van fietsgebruik. ,,We willen een soort Uber voor scholen, Scuber hebben we dat genoemd.” TBL-leerling Nik Arts was mede-organisator van deze TBL International Youth Leadership Summit in Oss. ,,Ik heb er ook mijn profielwerkstuk aan gewijd.”