Angelo besloot zelf te gaan helpen in Griekenland. En nu ook op toneel

Cultuur in de regioHet Brabants Dagblad belicht in deze rubriek culturele evenementen in de nabije toekomst. Vandaag: de voorstelling 'Achttien’, die voortkwam uit de oproep om zélf te komen helpen bij de opvang van vluchtelingen op de Griekse eilanden.

Fragment uit Achttien van Het Zuidelijk Toneel. Links Angelo Schuurmans.
Volledig scherm
Fragment uit Achttien van Het Zuidelijk Toneel. Links Angelo Schuurmans. © Bart Grietens | Het Zuidelijk Toneel

Als ze zeggen 'stuur geen geld, maar kom hierheen' moet de hulp wel héél hard nodig zijn, dacht Angelo Schuurmans eind 2015. Dit toen hij een oproep van vrijwilligersorganisaties die vluchtelingen opvingen op Griekse eilanden las. Hoewel hij van beroep acteur was, besloot hij er gehoor te geven. ,,Het heeft heel mijn leven veranderd. Alles wat ik nu doe, is begonnen op dat ene moment.”

Teruggekeerd in Oss, besloot hij de stichting Thuis in Oss op te richten, met als doel vluchtelingen te laten integreren in zijn thuisstad. Zijn ervaring daarmee maakte hem de geknipte man voor de voorstelling Achttien van Het Zuidelijk Toneel. Daarin gaan, naast Schuurmans zelf, acteurs Soufiane Moussouli, Serin Utlu en Zineb Fallouk onder leiding van regisseur Bram Jansen op zoek naar de grenzen van empathie. ,,De stichting is mijn leven nu. Wat we daarmee doen, zit allemaal in de voorstelling. De tour gaat door het hele land, maar wel heel tof dat we dat verhaal over Oss ook ín Oss kunnen vertellen."

‘Spannend om je persoonlijke verhaal te delen op bühne’

Quote

Mensen gaan er vaak helemaal in mee, maar zo'n complex vraagstuk maakt het veel om te behappen

Angelo Schuurmans

Voor Schuurmans betekent het wel dat hij zich maar voor een klein deel achter het masker van een rol kan verschuilen. ,,Als acteur is het heel spannend om je persoonlijk verhaal op de bühne te delen met mensen. Ik voel me bijna naakt." Maar het stuk gaat niet enkel over wat hij meemaakt. ,,We hebben ons eigenlijk over het hele migratievraagstuk gebogen. Hebben bijvoorbeeld ook een burgemeester, een rechter en iemand van de IND geïnterviewd. Allerlei mensen van organisaties die ook betrokken zijn bij het vraagstuk.”

In het stuk nemen de vier acteurs elk op een eigen manier een podcast op. ,,Op het podium staan achttien paaltjes met koptelefoons en daarin horen we quotes uit de interviews. Wij 'vertolken' die quotes richting het publiek. Door de volgorde ervan vertel je een verhaal. Het is een heel aparte vorm. Mensen gaan er vaak helemaal in mee, maar zo'n complex vraagstuk maakt het veel om te behappen."

Confronterend

Quote

Je ziet in de voorstel­ling hoe ik een kritischer mens geworden ben. Ik was best wel naïef

Angelo Schuurmans

Voor Schuurmans was dat proces soms ook confronterend. ,,Je ziet in de voorstelling hoe ik een kritischer mens geworden ben. Ik was best wel naïef." Er gaat volgens hem namelijk veel mis in de communicatie tussen betrokken instanties. Ook qua culturele integratie is veel terrein te winnen. ,,Het is een flinke kluif die we hebben. Kijk, ik ben die gekke Nederlander die ze helpt; wat kan hen het schelen of ik 's avonds met een man of vrouw in bed lig? Maar hun eigen kinderen, als die homoseksueel blijken te zijn, hoe gaat dat dan?”

 Zijn werk als acteur heeft zo direct bijgedragen aan wat hij met zijn stichting in Oss doet. ,,Ik krijg subsidiegeld om ervoor te zorgen dat mensen integreren. Dan kan ik niet alleen blijven zeggen 'we gaan lekker met zijn allen falafel eten'. Het moet dieper gaan dan dat. Anders is het niet realistisch."

Het Zuidelijk Toneel speelt Achttien op woensdag 4 en donderdag 5 maart om 20.30 uur in de Groene Engel in Oss. Voor de voorstelling op woensdag zijn nog kaarten.