Mevr. Anna Catharina van der Pol uit Oss is 100 jaar geworden. Fotograaf: Van Assendelft/Jeroen Appels © Van Assendelft
Volledig scherm
Mevr. Anna Catharina van der Pol uit Oss is 100 jaar geworden. Fotograaf: Van Assendelft/Jeroen Appels © Van Assendelft © Jeroen Appels/Van Assendelft

Ans van der Pol, oud-assistente van Osse dokter Fontein honderd jaar

OSS - De Osse Ans van der Pol bereikte woensdag een mooie mijlpaal: ze vierde haar honderdste verjaardag. Osse senioren kennen haar nog als assistente van Kees Fontein, na de oorlog de bekendste huisarts van Oss.

Ans van der Pol is In Eindhoven geboren als eerste kind van de directeur van sigarenfabriek Boelaars. Na het meisjesgymnasium op het plaatselijke Sint Catherina Lyceum kwam niks van verder studeren door de oorlog. Daarna vervulde ze diverse baantjes. Ze koos voor een verpleegstersopleiding.  

Nederlands-Indië

Ans van der Pol belandde in het toenmalige Nederlands-Indië, in Semarang op het eiland Java. Aan die periode hield ze twee vriendinnen aan over. Ook trof ze er Kees Fontein, die in 1948 als dienstplichtige voor anderhalf jaar naar de voormalige kolonie moest. 

Daarna pakte Fontein zijn huisartsenpraktijk in Oss weer op. Van der Pol volgde zijn spoor en werd zijn assistente. Zo kwam ze in Oss terecht. Doktersassistente bleef ze 25 jaar. Later maakte ze zich maatschappelijk verdienstelijk, onder meer voor de Zonnebloem. Ze werd beloond met een koninklijke onderscheiding. 

Krassse vrouw

Ans van der Pol woont nog steeds zelfstandig. Namens het college van B en W feliciteerde wethouder Kees van Geffen de honderdjarige krasse vrouw woensdag bij haar thuis.