Volledig scherm
Maart 2007. Frankfort speelt in De Beemd een potje waterpolo, na uitgedaagd te zijn door de Keldonkse carnavalsprins Ko d'n Urste. Foto Jeroen Appels/Van Assendelft

Arno Frankfort, de stuurman die de kapitein opvolgde

VEGHEL - Arno Frankfort neemt dinsdag na bijna tien jaar definitief afscheid als burgemeester van Veghel. Bijna tien jaar vervulde hij in deze gemeente het hoogste ambt. Frankfort wees een verzoek van het Brabants Dagblad voor een afscheidsinterview af.

De krant bracht misstanden in het gemeentehuis aan het licht die hem de kop kostten. In zijn ogen heeft het Brabants Dagblad een kwalijke rol gespeeld in de crisis. Daarom een portret van een 'mensenmens' die 'zich niet in andere mensen kan verplaatsen'.

"Veghel moest na Ies Keijzer echt even wennen aan Arno Frankfort", weet oud-wethouder FRANCIEN VAN DE VEN (CDA). "Het zijn gewoon twee heel verschillende mensen. Maar Arno heeft zich snel ingewerkt. Eerst intern, later vooral ook naar buiten toe. Hij stond graag tussen de mensen. Hij is een echt mensenmens. Hij heeft bijvoorbeeld ook ingevoerd dat het college op dinsdagmiddagen op bezoek ging bij scholen, bedrijven en wijken. Puur om met de inwoners te spreken voor wie we met z'n allen werkten. Het wekelijkse persgesprek op woensdag is een initiatief van hem. Hij wilde zoveel mogelijk openheid naar buiten toe. Arno stond ook voor ons als wethouders. En als we thuis problemen hadden, dan zei hij steevast: 'ga alsjeblieft naar huis. We lossen het hier wel op'."

WILLEM LINDERS, fractieleider van de kersverse coalitiepartij Gemeentebelang Veghel, is een stuk minder enthousiast over Frankfort. "Ik heb hem altijd een vrij eenzijdige man gevonden die de gave mist om zich in andere mensen te verplaatsen. Hij kan domweg niet onthouden wie je bent en wat je doet. Ik proef ook weinig droefenis over zijn vertrek bij de mensen die ik spreek." Volgens Linders heeft de cultuur van intimidatie in het gemeentehuis ook juist kunnen ontstaan doordat Frankfort zich niet wilde verdiepen in de persoonlijke sores van individuele werknemers. "Je kunt wel steeds roepen dat je deur voor iedereen openstaat, maar als je de mensen die komen vervolgens afpoeiert, dan is dat een holle kreet."

PETER VAN DER MEIJ herkent Frankfort niet in de karakterschets van Linders. "In mijn beleving was hij altijd vooral geïnteresseerd in mensgerelateerde zaken tijdens de overleggen die wij met hem hadden." Van der Meij was jarenlang gesprekspartner voor de gemeente namens de ondernemers. Hij typeert Frankfort als een man die steeds op zoek is naar de dialoog en het compromis. "Ik bewonderde hem om zijn politieke stuurmanskunst. Maar ondernemers doen vaak liever zaken met een kapitein dan met een stuurman. Ze willen iemand die met zijn vuist op tafel slaat en een beslissing forceert. Omdat Frankfort dat nooit deed kreeg hij van sommige ondernemers stevige kritiek. Maar hoe onredelijk hij soms ook werd bejegend, hij bleef correct. Frankfort is altijd een gentleman gebleven."

Frankfort heeft zijn sporen ook verdiend in het aanhalen van de banden met Uden. Vooral vanaf het moment dat JOKE KERSTEN aantrad als burgemeester in de buurgemeente, kreeg de samenwerking een impuls. "Dat kwam ook omdat ik Arno al kende van voor mijn komst naar Uden", geeft Kersten aan. " We zaten in hetzelfde klasje voor nieuwe burgemeesters, omdat we ongeveer gelijktijdig begonnen op onze eerste burgemeestersposten. We hebben ook allebei een geografische opleiding. Onze visies voor dit gebied en de samenhang der dingen kwamen overeen. Uiteindelijk is het aan de politiek om concrete stappen te zetten, maar er is in de laatste jaren inderdaad veel op touw gezet." De samenvoeging van de verschillende brandweerkorpsen beschouwt Kersten als het belangrijkste concrete resultaat.

Oud-wethouder MART SMITS (Hart voor Veghel) rekent Arno Frankfort tot zijn vriendenkring. "Ik kon het van het moment dat hij in Veghel kwam direct goed met hem vinden. We delen ook dezelfde hobby, fietsen." Smits typeert Frankfort in zijn werk als een echte teamspeler. "De portefeuillehouders kregen van hem alle ruimte om zich te profileren. Daardoor bleef er voor hem automatisch minder ruimte over om zich naar buiten te manifesteren. Maar dat vond hij niet erg. En hij kon het zich ook permitteren, want Veghel heeft jarenlang ijzersterke wethouders gehad."

Oud-wethouder MARIANNE VAN CAMPEN-BERLIE (VVD) speelde een belangrijke rol in de crisis die uiteindelijk leidde tot de val van het hele college van B. en W. "Arno en ik verschillen nogal in karakter. Dan gaat het met name ook over de manier van omgaan met mensen en een verschil in temperament." Ze geeft aan dat deze verschillen het niet altijd gemakkelijk maakten om samen te werken. "Maar uiteindelijk stonden we allebei voor Veghel. Arno deed dat op zijn manier en heeft zo zijn stempel op Veghel gedrukt. In de toekomst leren we wat de vruchten daarvan zijn."

Volledig scherm
November 2005. Frankfort neemt het innovatieve beveiligingssysteem voor bedrijventerrein De Dubbelen symbolisch in gebruik en gaat daarvoor door het lint. Foto Jeroen Appels/Van Assendelft
Volledig scherm
December 1998. Arno Frankfort krijgt de ambtsketen omgehangen door toenmalig loco-burgemeester Jan Kerkhof. Mart Smits (links) en Dré van Heijst kijken toe. Foto Wout van Assendelft
Volledig scherm
Bewoners van de wijk Scheifelaar heetten de nieuwe burgemeester en zijn gezin met een enorm spandoek welkom in de buurt. Foto Wout van Assendelft