Barokorkest werkt zeven zaterdagen en één generale naar het hoogtepunt

Kunst in de regioHet Brabants Dagblad belicht in deze rubriek bijzondere culturele zaken. Vandaag Barokorkest Megen met Musica Fiesta Italiana.

Het barokorkest Megen tijdens een concert in Vught.
Volledig scherm
Het barokorkest Megen tijdens een concert in Vught. © barokorkest megen

Dat-ie zo geporteerd is voor dit dertigjarige Barokorkest Megen, heeft volgens dirigent Laurens Felix (‘natuurlijk’) alles te maken met zijn voorliefde voor barokmuziek. ,,Maar minstens zo aantrekkelijk is het projectmatige van dit gezelschap dat bestaat uit gevorderde amateurmusici. We werken tweemaal toe naar een concert, in het voorjaar en in het najaar. Zeven zaterdagen, één generale en dan het hoogtepunt: die beperkte tijd vereist een enorm commitment van de leden. Die kunnen het zich niet permitteren ook maar één repetitie te missen. En dat alles, drie uur achtereen, met scherpe focus. Oh ja, er is wel 'n koffiemomentje."

Jubileumprogramma

Quote

De hele kerk is ons podium waarbij we de bezoekers overdonde­ren uit alle hoeken en gaten van de kapel

Laurens Felix, dirigent

De 60-jarige dirigent, die zich op conservatoria specialiseerde als barokviolist en in ensembleleiding, ziet uit naar het jubileumprogramma Musica Fiesta Italiana dat hij met de muziekcommissie samenstelde.

,,Bij een feestelijke gelegenheid hoort feestelijke muziek: uit de Italiaanse barok. Omdat ik heel graag met verschillende uitingsvormen en liever niet statisch werk, spelen we in de Megense kloosterkerk met meerdere solisten, sopraanzangeres Kathelijn van Dongen en blokfluitiste Daphne van Zundert. Afgewisseld met kleinere bezettingen. De hele kerk is ons podium waarbij we de bezoekers overdonderen uit alle hoeken en gaten van de kapel.”
Om een klein tipje van de barok- sluier op te lichten wil de Boxtelse dirigent wel kwijt dat twee hobo’s, een althobo, fagot en trommel de Military Marches van Jean-Baptiste Lully vanuit de kloosterpandgang de kerk binnenspelen.

Transparante muziek

,,Verder komt onder meer het Gloria van Vivaldi op twee momenten voorbij. Het aantrekkelijke van barok zit ‘m in het gegeven dat het muziek is waarin je - meer dan in andere stijlen - het vocale met het instrumentale kunt combineren. Transparante muziek is het, lichter van karakter, waarvoor je geen heel grote bezetting nodig hebt. Het hoeft niet vol en dik van klank te zijn maar vereist, vanwege die transparantie, veel discipline van je musici. Een goed barkorkest kijkt over de noten heen: naar elkaar en naar mij.”

Quote

Dat Barokor­kest Megen al dertig jaar ‘draait’ is kwestie van ‘juiste chemie tussen muzikanten en dirigent

Herman Sterreborg, violist

In die bewoordingen kan Herman Sterenborg (65) zich helemaal vinden. De violist uit Wijchen was drie decennia geleden betrokken bij geboorte van het Megense barokorkest. ,,Ter gelegenheid van de inwijding van de Franciscanerkerk twee eeuwen daarvóór werd de vaste organist van de paterskerk gevraagd of hij, Bert Taks, de festiviteiten met een orkest muzikaal wilde opluisteren. Met Marcel Calis uit Heesch stelde Bert een gezelschap samen. 
Wat eenmalig was bedoeld is altijd blijven bestaan. Tot een paar jaar terug repeteerden we in de paterskerk en boden we als tegenprestatie een concert aan. Tegenwoordig zijn de repetities in Acropolis. ,,Dat Barokorkest Megen al dertig jaar ‘draait’, is een kwestie van ‘de juiste chemie tussen muzikanten en dirigent’, stelt Herman wiens echtgenote Henriëtte op hobo ook meespeelt.

Het jubileumconcert is op zaterdag 16 november in de Megense kloosterkerk en begint om 16.00 uur.