Beelden van een veranderende stad; twintigste eeuw niet mild voor monumentaal Oss

SchuiverDe twintigste eeuw is niet mild geweest voor liefhebbers van monumentale gebouwen in Oss. Tijdens een fotolezing in het Stadsarchief wordt de balans opgemaakt.  Schuif nu alvast even heen en weer van de bebouwing in de historie tot die van nú.

Quote

Straks hebben we een prachtig zicht van De Wal tot het spoor. Alleen die verschrik­ke­lij­ke bunker van KPN moet nog weg

Joop van Orsouw, wethouder

Oss is anno 2019 nog niet klaar met de verwerking van het verlies aan monumentaal erfgoed in de vorige eeuw. Voorzichtig is de weg naar ‘wederopbouw’ ingeslagen. Maar ja, wat weg is komt nooit meer terug. Hoewel, wie nu met een onbevooroordeelde blik naar de Peperstraat kijkt, die ziet dat dit centrumstraatje nog nooit zo heeft gebloeid als nu. En dat wat op de plek van de oude V&D komt betekent hoe dan ook esthetische vooruitgang. 

Wethouder Joop van Orsouw stipte het tijdens de officiële opening van de rotonde bij Museum Han Cunen nog eens aan. ,,Als het Walkwartier straks klaar is, hebben we een prachtig zicht van De Wal tot het spoor. Alleen die verschrikkelijke bunker van KPN moet nog weg.” Op de plek van deze ‘bunker’ aan de Molenstraat stond ooit een prachtig postkantoor.

In het Stadsarchief geeft Arno van Orsouw, stadsgids en vrijwilliger bij het Stadsarchief, zondag vanaf 14.00 uur een fotolezing onder de titel ‘Rondje Oss’.  Van Orsouw neemt zijn toehoorders mee naar de Osse binnenstad van weleer, in woord en beeld. Hij vertelt over de historie van Oss, over de kenmerkende dingen in het centrum en over de straatnamen.  Entree is gratis. Aanmelden vooraf wordt op prijs gesteld: informatie@stadsarchiefoss.nl of 0412-842010. 

 Als de oude V&D straks heeft plaatsgemaakt voor het Walkwartier is er wat wethouder Joop van Orsouw betreft nog één belangrijke missie in het wegpoetsen van lelijke gebouwen in de binnenstad: de ‘bunker’ die de PTT (nu KPN) heeft in 1972 heeft gebouwd op de plek van het monumentale postkantoor aan de Molenstraat. 

‘De Markt’ staat er op de ansichtkaart uit 1915 waarop het stadshart van Oss te zien is. Het oude gemeentehuis dat toen op de Heuvel stond is al in 1921 gesloopt. Fijn voor de vele horecazaken die er tegenwoordig hun terrassen hebben staan. 

Villa Johanna begin vorig eeuw en nu.

Een van de meest besproken locaties in Oss van de afgelopen jaren. Het Walplein werd op de ansichtkaart uit 1915 nog aangeduid als De Wal. Aan het eind van deze straat stonden een klein (protestants) kerkje en een grote pastorie in het groen. Over een paar jaar kijken bezoekers hier tegen een nieuwe ‘koekgevel’ aan. 

Volledig scherm
Het Walplein ongeveer vijftig jaar voor de komst van V&D naar Oss. In 1915 stond op deze plek een protestants kerkje in het groen, met daarnaast een grote pastorie. © Collectie Stadsarchief Oss

Alle historische foto’s (links) zijn ter beschikking gesteld door het Stadsarchief, de nieuwe foto’s rechts zijn recent gemaakt door Jeroen Appels van Bureau Van Assendelft.