Volledig scherm
Het Meester Gielenplein in Berghem. © Google Maps

Berghem kiest voor appartementen om ruimte op plein te houden

OSS/BERGHEM - Het centrumplan van Berghem krijgt achter de Berchplaets geen 22 huizen met een tuintje maar 36 appartementen in  drie bouwlagen. Dat is de aanpassing waar de dorpsraad, verenigingen en een flink aantal omwonenden van het Meester Gielenplein naar streven en die door een ferme meerderheid van de gemeenteraad wordt gesteund. Maar er klinkt ook tegengeluid.

Dit voorjaar werd de Osse politiek overvallen door stevig protest vanuit Berghem. Het centrumplan dat tien jaar geleden werd vastgesteld, maar vervolgens maar half werd uitgevoerd, stuitte alsnog op bezwaren van omwonenden en verenigingen. De eerste groep vreest grote parkeer en verkeersoverlast als de open vlakte achter de Berchplaets (Berghs Veld) goeddeels wordt volgebouwd, de tweede ziet populaire evenementen als de kermis in het gedrang komen. De dorpsraad schreef een brief aan de gemeenteraad, die wethouder Joop van Orsouw opdroeg om de plannen nog eens tegen het licht te houden.

Vorige maand presenteerde Van Orsouw vier varianten op het oorspronkelijke plan die allemaal meer ruimte lieten voor parkeren en festiviteiten. Hij oogstte gisteravond in de raadscommissie Ruimte lof voor zijn handelen. Pieter van Houten liet tijdens zijn inspraakreactie blijken dat  de dorpsraad van Berghem in samenspraak met bewoners van de Sint Willibrordusstraat en Kapelaan Kitslaarstraat en de verenigingen kiest voor de variant met gestapelde appartementen. Op deze manier blijft de meeste pleinruimte vrij. ,,Het is bovendien de minst dure aanpassing. Dat zal u ook aanspreken.” 

Quote

Maak van ons plein geen tweede Eikenboom­gaard

Alwin van Erp, Bewoner Sportstraat Berghem

Vanuit de Sportstraat en Veldstraat klinkt echter een heel ander geluid. Alwin van Erp sprak naar eigen zeggen namens veel bewoners van deze straten. Hij vreest dat de hogere bebouwing straks het effect van een klankkast heeft. ,,Maak van ons plein geen tweede Eikenboomgaard.” Ook voorziet Van Erp dat meer parkeerruimte in deze fase ervoor zorgt dat de laatste fase helemaal niet meer wordt uitgevoerd. ,,We moeten druk op de ketel houden.” 

Vertraging 

Een grote meerderheid van de politieke partijen deelt deze vrees niet en wil, net als de dorpsraad, dat variant twee wordt uitgewerkt.  Wethouder Van Orsouw gaat daarmee aan de slag. Hij denkt dat het bouwplan een halfjaar vertraging oploopt door de noodzakelijke wijziging van het bestemmingsplan. 

  1. Milco Abrahams springt naast WK-prijzen: ‘Foute sprong gaat toch in je hoofd zitten’
    PREMIUM

    Milco Abrahams springt naast WK-prij­zen: ‘Foute sprong gaat toch in je hoofd zitten’

    OSS - Het is zuur voor Milco Abrahams: hij moest zelf zijn deelname aan het WK trampolinespringen in Tokio bekostigen en het leverde niet eens het gewenste resultaat op. De 18-jarige Ossenaar had ingezet om op minimaal een halve finaleplek. De realiteit bleek weerbarstiger: op alle drie de onderdelen waar hij uitkwam, strandde hij in de kwalificaties. ,,Een foute sprong gaat toch in je hoofd zitten”