Volledig scherm
Omwonenden van Heesch West protesteerden ook woensdagavond tegen de plannen, dit keer bij het gemeentehuis van Bernheze. © Maarten van den Hurk / BD

Bernheze blijft aan windmolens op Heesch West denken

HEESCH - Voor de meeste gemeenteraadsfracties van Bernheze blijft de plaatsing van  windmolens op Heesch West bespreekbaar. Net als in juni stelden ze dit woensdagavond, nu voor een tribune vol protesterende burgers.

De tientallen actievoerders uit Heesch, Vinkel en Geffen kregen gisteravond in het gemeentehuis van Bernheze niet waarop ze gehoopt hadden. In de raadscommissie bleven bijna alle politieke partijen erbij dat het Bernhezer vetorecht inzake windmolens op bedrijventerrein Heesch West van tafel mag.

Alleen de VVD is hierover gaan twijfelen door 'alle ontwikkelingen’, zo verwees  raadslid Jack van der Dussen naar de massale protesten van de voorbije maanden. Er zijn 1.300 bezwaren ingediend tegen de plannen voor Heesch West en omwonenden laten bij elke bespreking van zich horen. 

Niet doof

Andere fracties benadrukten niet doof te zijn voor de geuite protesten en zorgen, en drongen aan op goed overleg met de omwonenden.  Maar van hen mag intussen wel het vetorecht inzake windmolens van tafel.

Volledig scherm
Een getekende impressie van het toekomstige bedrijventerrein, met drie hoge turbines. © Heesch West

Dit vetorecht is enkele jaren opgenomen in de gemeenschappelijke regeling voor Heesch West, die Bernheze gevormd heeft samen met Den Bosch en Oss. Volgens dit vetorecht kan Bernheze te allen tijde windmolens van de eigen gemeentegrond schrappen. 
Raadslid Jesse Jansen (Progressief Bernheze) noemde het ongewenst om dit vetorecht ‘als een zwaard van Damocles’ boven de discussie over Heesch West te laten hangen: ,,Dan kan er geen goed en volledig open debat zijn over de windmolens en alle andere aspecten van het bedrijventerrein. En wij willen juist wél een open discussie.’’

De werkelijke keuze

De meeste fracties ondersteunden deze visie. Ze merkten daarbij op dat de werkelijke keuze voor wel of geen windmolens pas later aan de orde komt, bij de beoordeling van het bestemmingplan voor Heesch West.

Deze partijen bleven zo bij de keuze die ze ook in juni gemaakt hadden, voordat het protestgeluid tegen Heesch West aan volume won. VVD’er Van der Dussen sprak nu twijfel uit over de windturbines op Heesch West: ,,Dat terrein hoeft geen energiefabriek te worden, het moet energieneutraal zijn.’’ Deze opstelling leverde hem hoon (‘U draait’) op van met name het CDA.

‘Machtsmiddel uit handen’

Vinkelaar Erik Govers, van actieplatform Eerlijk Over Heesch West,  noemde de opbrengst van het debat 'zeer teleurstellend'.  Volgens hem moet Bernheze het vetorecht nooit opgeven: ,,Ze geven hun machtsmiddel uit handen als kleinste partij binnen de gemeenschappelijke regeling. Den Bosch en Oss gaan het nu bepalen.’’