Volledig scherm
Een getekende impressie van het toekomstige bedrijventerrein. © Heesch West

Bernheze haalt ‘veto’ tegen windmolens Heesch West definitief van tafel

HEESCH - Bernheze is niet principieel tegen windmolens, maar gaat wel uiterst kritisch kijken of en hoe ze passen op bedrijventerrein Heesch West. Met deze insteek heeft de gemeenteraad het veelbesproken vetorecht definitief van tafel gehaald.

Voor de derde keer in vier maanden sprak de Bernhezer politiek donderdagavond over het intrekken van het vetorecht. De slotsom was hetzelfde als de twee vorige keren, de argumentatie veel helderder. 

De politieke partijen waren daartoe uitgedaagd door de gegroeide protesten. Omwonenden van Heesch West zijn fel tegen de hoge windmolens in de plannen voor het toekomstige bedrijventerrein.

Duidelijke meerwaarde

Nagenoeg alle partijen beloofden nog zeer kritisch te gaan kijken naar die plannen voor Heesch West. ,,Windmolens daar moeten een duidelijke meerwaarde hebben en geen overdreven hinder voor de omgeving geven’’, gaf Mathieu Bosch (D66) alvast aan.

Maar het ging de raad te ver om het vetorecht als ultiem blokkademiddel te handhaven. Cor van Erp (SP): ,,Het past niet meer in deze tijd om principieel tegen een belangrijke vorm van alternatieve energie te zijn.’’ 

'Geen energiefabriek’

Alleen de VVD stemde voor behoud van het veto. Van deze partij moet Heesch West wel energieneutraal worden maar geen ‘energiefabriek’ voor de omgeving.