Volledig scherm
© Eveline Van Elk

Bewoners Lithse Dijk ergeren zich mateloos aan ‘gierende en jankende’ pont

LITH/OSS - ,,Een gierend, jankend, slepend en zeer irritant geluid.” Zo omschrijft Felix Bouw de overlast die hij en zijn buurtgenoten sinds begin dit jaar ondervinden van de pont tussen Lith en Alphen. Hij roept de Osse gemeenteraad op om de bewoners van de Lithse Dijk te steunen bij hun inzet om een einde te maken aan de overlast. 

De pont bij Lith is enkele maanden geleden overgekomen van zijn vaste positie bij Oijen. De 25 jaar oude pont verving het 70-jarige vaartuig dat daar al die jaren dienst heeft gedaan. Volgens directeur Maasveren John van den Akker is er nog recent en nieuwe motor ingezet en produceert de pont die nu bij Lith ligt tien decibel minder kabaal dan de oude. ,,Maar kennelijk wordt het geluid dat nog klinkt als irritant ervaren.” 

Bouw en 17 andere dijkbewoners beklagen zich al sinds maart over de herrie bij de Maasveren. ,,Ze hebben een nieuwe schroef gemonteerd, maar dat helpt niks.” Volgens Bouw ligt de oorzaak in de positie van de motor. Die zou bij de huidige pont bovendeks zijn geplaatst, bij andere ponten benedendeks. 

Subjectief

,,Klopt niet", reageert Van den Akker. ,,Het geluid waar de mensen zich aan storen komt van de aandrijving. Die is bij deze pont wezenlijk anders dan bij de andere ponten.” De oplossing moet gezocht worden in de afstelling van die aandrijving, weet hij. ,,We blijven zoeken hoe we het probleem kunnen verhelpen, maar het is lastig, want geluidsoverlast is een subjectieve zaak. Er zijn ook dijkbewoners die aangeven nergens last van te hebben.”

Een pleidooi van de dijkbewoners om de pont bij Lith om te wisselen voor het veer bij Oijen of Maren-Kessel, wordt in geen geval gehonoreerd, aldus Van den Akker. ,,De pont bij Lith draait stevig in de min. Het is bedrijfseconomisch niet verantwoord om daar een veer met grotere capaciteit neer te leggen.” 

  1. Al honderd jaar stro en voer van Fleuren voor je knaagdieren
    PREMIUM

    Al honderd jaar stro en voer van Fleuren voor je knaagdie­ren

    OSS/BERGHAREN - De vrachtwagens van Fleuren kun je door heel Nederland en Europa zien rijden. Grote kans ook dat uw konijn, hamster of cavia op stro zit en voer eet van het Bergharense familiebedrijf, dat ook een flinke vestiging heeft in Oss. Het zijn twee belangrijke bedrijfstakken, maar er is meer. En wie weet wat er in de toekomst nog komt, want een ding is zeker: ondernemen zit de Fleurens in het bloed. Al 100 jaar.