Volledig scherm
Natuurgebied Hemelrijkse Waard, waar de vaten gedumpt werden. © Gabor Heeres / Foto Mallo

Blauwe vaten lagen wekenlang in Hemelrijkse Waard: Natuurmonumenten handelt nalatig

TEEFFELEN - Aanvankelijk leek het om een drugsafvaldumping te gaan, maar nadere inspectie leerde dat het ‘slechts’ inhoudloze vaten waren. Gedumpt door jongeren, die ze gebruikten voor de bouw van een vlot.

Ze hielden de gemoederen bezig. Dat zeker. Zes grote, blauwe, gedumpte vaten lagen wekenlang in natuurgebied de Hemelrijkse Waard in Teeffelen. Waarom lagen ze daar zo lang?

Een maand geleden, op maandag 4 november, ontving de gemeente Oss een melding van een nietsvermoedende wandelaar. Die merkte de vaten op en lichtte de gemeente in. Dat vertelt Bram de Winter, communicatieadviseur van gemeente Oss. ,,Die melding werd opgepakt door onze gebiedsbeheerder, die constateerde dat de vaten op grondgebied gedumpt waren van Natuurmonumenten.” 

Zodoende kwam de melding een dag later terecht op de burelen van Natuurmonumenten. ,,Het is de verantwoordelijkheid van de grondeigenaar om de gedumpte vaten op te ruimen", legt De Winter uit. Simone Prinsen, persvoorlichter van Natuurmonumenten, beaamt dat de melding begin november bij hen binnenkwam. En inderdaad, er waren blauwe vaten in de Hemelrijkse Waard gedumpt. Het bleken ‘slechts’ vaten te zijn, zonder inhoud.

Quote

Het opruimen van de vaten kon sneller inderdaad. We houden daar in het vervolg rekening mee

Simone Prinsen

Illegaal

Prinsen: ,,Het ging om vaten die waren gebruikt als drijvers voor een vlot. Dat vlot was illegaal gebouwd door jongeren, die er op zijn aangesproken. Zij hebben het vlot verder opgeruimd, maar de vaten laten liggen.” In eerste instantie waren die vaten volgens Prinsen niet goed zichtbaar en omdat ze niet schadelijk waren, ‘stond het in de planning om ze op te ruimen'. Daar ging uiteindelijk drie weken overheen. 

,,Dat komt omdat ze niet schadelijk waren en de vaten uit het zicht lagen. Maar dat kon sneller, inderdaad. Vooral als mensen de vaten zien liggen. Ze weten niet wat er in zit. We houden daar in het vervolg rekening mee", belooft de perswoordvoerder. 

Volledig scherm
De vaten lagen zo'n drie weken in de natuur alvorens ze opgeruimd werden. © Gabor Heeres / Foto Mallo
Volledig scherm
Een politieagent zet het gebied af met lint. © Gabor Heeres / Foto Mallo