Boeren weten zich goed te verenigen op het moment dat zij vertrouwen in de overheid verliezen
Stille getuigenOSS - Één keer in de zoveel tijd verliezen de boeren het vertrouwen in de overheid en dan gooien ze ook electoraal de kont tegen de krib. Er zijn op het moment zodoende nog maar weinig boeren die zoals gebruikelijk op het CDA willen stemmen, want zelfs in deze partij hebben de meeste boeren geen vertrouwen meer.
De BoerenBurgerBeweging, de eenmansfractie van Caroline van der Plas, spint er dankzij de onvrede virtueel wel garen bij. Boer Hendrik Koekoek deed dat tussen 1962 en 1981 met zijn Boerenpartij, maar veel meer dan een carnavalslied en enkele gevleugelde uitspraken als ‘ik weet niet waar het over gaat, maar ik ben tegen’, heeft hij niet nagelaten.
Afsplitsing van boer Harmsen
De aanhang die de Boerenpartij verwierf als protestpartij leverde in 1966 zelfs zetels op in de gemeenteraden van de vier grote steden, en 44 zetels in de Provinciale Staten. Het jaar daarop zaten er zeven, op de regering boze boeren in de Tweede Kamer. In 1981 was het afgelopen, mede door interne ruzie en de afsplitsing van boer Harmsen en twee anderen.
Vaker gingen boerenprotestbewegingen ten onder, zoals de Actie Bouwman in de jaren dertig voor de Tweede Wereldoorlog. In de gemeenteraad van Oss veroverde deze protestbeweging opgericht door boomkweker Alphons Bouwman uit Puiflijk, in 1939 nog drie zetels. In Heesch was de Actie twee jaar eerder de tweede partij met 20 procent van de stemmen.
Fusie met fascisten betekent einde
Bouwman profiteerde van de onvrede van de boeren over de crisiswet en de naar zijn opvatting te passieve houding van de Noordbrabantse Christelijke Boerenbond (NCB). Zo ontstond in 1934 de ‘Actie voor de Kleine Boer’. Maar deze partij mobiliseerde ook andere kiezers dan ontevreden boeren. De aanhang slonk echter bij de Statenverkiezingen van 1939 en een fusie met de fascisten van eerst het Nationaal Front en later met de NSB betekende het einde van deze van oorsprong boerenbeweging. Niet echter van de boosheid van de boeren die na de oorlog fel tekeer gingen tegen de ruilverkaveling.
Een lang leven was de NCB (1896) van pater Gerlacus van den Elsen beschoren. Zijn spreekbuis was aanvankelijk het Noordbrabants Dagblad, een verre voorganger van het huidige Brabants Dagblad. In januari 1892 pleitte hij daarin al voor de oprichting van ‘boerenverenigingen’ en het bestrijden van de armlastigheid van de Brabantse boerenstand.
Felle protestbrief tegen de ‘draconische maatregelen’
Geen protestbeweging hoewel een ‘protestdag der boeren’ in juli 1896 in Brabant op 7 plaatsen 25.000 boeren op de been bracht. In Den Bosch kwamen bijna 6.500 boeren uit de omgeving waaronder het Maasland samen. De minister van Landbouw ontving van hen een felle protestbrief tegen de ‘draconische maatregelen’ (onder meer het invorderen van producten voor veevoeder) die het boerenbelang ondergeschikt maakte aan het zogenoemde algemeen belang.
‘Een vernietiging van de boerenstand’ zou het gevolg zijn van de regeringspolitiek. De boeren vonden zich destijds het kind van de rekening en toen had van een stikstofcrisis nog niemand gehoord.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUM
Buurvrouw legt zich niet neer bij vergunning voor migrantenpension in Berghem
DEN BOSCH/BERGHEM - Het is een tijdje stil geweest rond het tijdelijke onderkomen voor arbeidsmigranten aan de Harenseweg in Berghem. Maar de naaste buurvrouw heeft de strijd tegen dit pension nog niet opgegeven. Ze stapte naar de rechter. -
PREMIUM
Sportawards Oss: een stroom kampioenen én een echte clubheld
OSS – Bij de Osse Sportawards worden dit jaar voor het eerst ‘clubhelden’ geëerd, de vrijwilligers die vaak het hart van een vereniging vormen. Bij Vincent Janssen, Osse voetbalinternational en Sportman van het Jaar, ontlokt dat een vermakelijke ontboezeming.
-
Maashorst schiet 500 euro energietoeslag voor aan minima
MAASHORST - De gemeente Maashorst schiet 500 euro voor aan inwoners die vorig jaar al 1300 euro aan energietoeslag hebben ontvangen. Uiterlijk eind februari moeten de minima het totaalbedrag van 1800 euro hebben ontvangen. -
-
-
PREMIUM
Noordoost-Brabant kreeg er vorig jaar 3600 inwoners bij: een compleet Lith of Volkel
OSS/ZIJTAART - Zowat de hele regio groeide in 2022 flink, de grootste plaatsen voorop. In totaal kwamen er in deze hoek van Brabant 3600 inwoners bij. Meer dan de gehele bevolking van bijvoorbeeld Ravenstein, Lith of Volkel. -
PREMIUMUitgezworven
Paul uit Nistelrode bouwde bijzonder bestaan op in Peru maar denkt aan terugkeren door dodelijke onlusten
NISTELRODE/PERU - Jarenlang backpackte hij over de wereld, maar vanwege een passie voor surfen bleef Paul Hendriks uit Nistelrode hangen in een Peruaans dorpje aan zee. Inmiddels is hij er getrouwd en runt hij met zijn vrouw een hostel.