Volledig scherm
Een Steffard. © nvt

Boete voor doodbijten van dwergkeesje in Heesch

DEN BOSCH/HEESCH - De eigenaren van twee stafford-honden, die op 21 mei 2017 een dwergkees doodbeten, zijn schuldig aan het ‘niet voldoende zorgdragen voor het onschadelijk houden van een gevaarlijk dier’. Omdat dit geen misdrijf maar een overtreding betrof, kregen de eigenaren, een 35-jarige Ossenaar en een 37-jarige Heeschenaar van de kantonrechter in Den Bosch, slechts een boete van 300 euro.

Een mevrouw liep op 21 mei 2017 met haar hondje door Heesch, toen ze plotseling werd opgeschrikt door vier grote honden. De dieren, staffords, hadden het duidelijk op haar huisdier gemunt en ze pakte het beestje snel op. De honden lieten haar echter niet met rust. Van ellende zette ze uiteindelijk haar dwergkees op de grond. Een bruine stafford van de Ossenaar beet naar het beestje. De grijze hond van de Heeschenaar greep het dier zelfs in de bek, waarna het overleed.

Omstanders schoten de mevrouw en haar hondje te hulp. Ze lijnden een van de dieren aan. De beesten waren vreselijk agressief. De grijze hond stormde op een omstander af. De man wist zichzelf in veiligheid te brengen, door in een paal te klimmen. Later vertelde hij dat de hond hem in zijn hand had gebeten. Omdat er echter geen foto was gemaakt van zijn letsel of een andere getuige zijn verhaal bevestigde, kon het baasje hier niet op aan worden gesproken. Voor 'een bewezenverklaring' zijn namelijk altijd minimaal twéé bewijsstukken nodig.

De honden waren weggelopen uit een tuin in de buurt. Staffords staan op een lijst van gevaarlijke hondensoorten. Eigenaren moeten daarom extra aandacht besteden aan de dieren, om te voorkomen dat deze iemand aanvallen. 

Politierechter S. Hermans vond dat dit niet was gebeurd. Van de vier honden die bij het incident betrokken waren, is er één naar het asiel gebracht. Het is onduidelijk of de andere drie dieren nog steeds bij hun baasje zijn, omdat geen van de betrokkenen bij het incident aanwezig was bij de zitting.