Volledig scherm
Eiken aan de Graafsebaan in Heesch. Voor de twee middelste op de foto dreigt kap. © Maarten van den Hurk / BD

Bomenstichting in hoger beroep tegen kap bomen Graafsebaan Heesch

HEESCH - De Bomenstichting gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de bestuursrechter in Den Bosch om twee monumentale zomereiken in Heesch te kappen. Dat zegt Frank Warendorf van de bomenstichting.

De rechtbank verklaarde eind vorige maand het bezwaar van de Bomenstichting tegen de kap van de monumentale eiken aan de Graafsebaan in Heesch ongegrond.  De gemeente Bernheze wil bij de reconstructie van de Graafsebaan een rotonde bouwen op de plaats waar nu een T-splitsing met de Elzenseloop is. Hiervoor moeten twee bijna 200 jaar oude eiken wijken. De gemeente wil ze offeren omdat uit een verkeersstudie gebleken is dat een rotonde het best is voor de verkeersveiligheid. De rechtbank steunt de gemeente hierin. De Bomenstichting had een andere verkeerskundige oplossing voorgesteld, met het behoud van tenminste één boom. De rechtbank vindt dit ‘geen geschikt alternatief’ in verband met de verkeersveiligheid. 

De Bomenstichting zegt te hopen dat de gemeente ervan kan worden overtuigd dat behoud van in ieder geval één monumentale boom mogelijk is zonder dat er een onveilige verkeerssituatie ontstaat. De gemeente Bernheze heeft de aanleg van de rotonde op de Graafsebaan voorlopig uitgesteld.