Volledig scherm
Een eerdere editie van Popronde bij Jan Cunen. © BD / Peter van Huijkelom

Boosheid om verdwijnen Popronde groeit: ook SP richt pijlen op Oss’ college

OSS - Het verdwijnen van de Popronde maakt heel wat los in Oss. In navolging van GroenLinks richt nu ook de SP, de grootste partij in de gemeenteraad, haar pijlen op het college. De socialisten begrijpen niet waarom het festival geen subsidie meer krijgt en stellen daarom liefst vijftien gepeperde vragen aan burgemeester en wethouders.

Vorige week maakte de organisatie van Popronde bekend komend jaar niet naar Oss te komen. Na zeven succesvolle edities krijgt het gratis festival namelijk geen subsidie meer. De SP vindt dat naar eigen zeggen niet alleen vreemd maar ook verontrustend. Al was het maar omdat vorig jaar met Muziek bij de Buren ook al een laagdrempelig muziekfestival uit de stad verdween.  

De socialisten willen daarom van het gemeentebestuur weten waar Ossenaren met een kleine beurs nu terechtkunnen voor een concert. Verder stelt de partij onder meer dat het verdwijnen van Popronde slecht is voor het imago van Oss en dat plaatselijk talent een podium verliest om de kunsten te vertonen. Als de antwoorden van het college de SP niet bevallen, volgt mogelijk een motie. Daarmee wil de SP het gemeentebestuur bijvoorbeeld dwingen om weer de buidel te trekken voor het festival. 

Opstartsubsidie

Wethouder Thijs van Kessel liet afgelopen donderdag al zijn licht op de situatie schijnen, toen in reactie op vragen van GroenLinks. De bestuurder is niet rouwig om het vertrek van Popronde. Hij wijst bijvoorbeeld op het vergelijkbare Rockronde, dat door lokale mensen wordt gedraaid zónder subsidie. ,,Popronde wist al jaren dat onze bijdrage eindig was. Dat is het hele idee van een opstartsubsidie. Dat je op een gegeven moment op eigen benen staat. Volgens mij kan onze horeca prima een vergelijkbaar evenement op poten zetten als het de handen ineen slaat.”

De Popronde wordt jaarlijkse gehouden tussen half september en eind november. Iedere donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag is het in één stad in het land feest. Bekende en onbekende artiesten beklimmen dan het podium in cafés, musea en koffietenten. Aan de laatste editie deden 41 steden mee. Er bestaat inmiddels een heuse wachtlijst, zegt organisator Chris Moorman. De Popronde bestaat in 2019 25 jaar. De jubileumeditie, met allerlei extra activiteiten, gaat dus sowieso aan de neus van Oss voorbij.