Volledig scherm
2014-03-05 13:30:44 ILLUSTRATIE - Een rechter met wetboek in de rechtzaal. ANP XTRA ROOS KOOLE © ANP XTRA

Boze foutparkeerder krijgt werkstraf voor mishandeling agent

DEN BOSCH - Een 31-jarige Udenaar schold een agent uit en gaf deze een klap tegen zijn achterhoofd, toen de politieman hem vroeg om zijn auto te verplaatsen. De rechter veroordeelde de man tot een werkstraf van 60 uur én hij moest aan het slachtoffer 200 euro betalen.

Quote

Mijn bestelling was bijna klaar toen er een politie-agent langskwam. Die wilde dat we de auto zouden verzetten

Verdachte

De Udenaar was op 27 juli met zijn vriendin naar een frietzaak in zijn woonplaats gereden. ,,Er was geen plaats om te parkeren, dus hadden we de auto half op de stoep gezet. Ik had netjes de gevarenlichten aangezet en auto's konden er zo langs. Mijn kindje had 38,5 graden koorts en zat ook in de auto. Mijn bestelling was bijna klaar toen er een politie-agent langskwam. Die wilde dat we de auto zouden verzetten." 

De man gaf aan dat hij 'binnen een paar seconden zijn bestelling zou krijgen'. ,,Die agent eiste dat ik hem meteen wegzette. Dat vond ik nergens op slaan. Toen gaf hij me een boete." De Udenaar zei daarop: ,,Jij denkt zeker dat je alles mag zeggen als je dat apenpakje aanhebt."

Nekklem

De verdachte beweerde dat het de agent was die daarna 'heel dicht op hem ging staan, waardoor het speeksel in zijn mond droop'. De politieman sprak ook 'hatelijk' en nam de man later 'in een nekklem' en sloeg hem met een wapenstok op zijn 'hoofd'.

De agent vertelde een heel ander verhaal. De verdachte beledigde hem toen hij opdracht gaf om weg te rijden. Hij begon over het 'apenpakje' en zijn 'rotkop'. De man zou daarna gewelddadig zijn geworden en een klap hebben gegeven tegen het achterhoofd van de agent. Die gaf inderdaad een klap met de stok: op de arm van de verdachte.

Quote

Als u wordt aangespro­ken op het fout parkeren, dan is het buiten alle proportie om te gaan schelden

Rechter

,,U had uw auto gewoon moeten wegzetten op een plek waar deze hoorde", stelde de politierechter. ,,Als u wordt aangesproken op het fout parkeren, dan is het buiten alle proportie om te gaan schelden. U hebt die agent meerdere keren zwaar beledigd en dat was nergens voor nodig. U deed iets wat niet mag en als u daarop wordt aangesproken moet u geen grote mond opzetten. Door uw gedrag is de zaak volledig geëscaleerd."