Volledig scherm
- © Thinkstock

Brabants Kerstgedicht strijkt op 14 december neer in Lith: ‘Zonde als er een eind aan komt’

LITH - Dat het Brabants Kerstgedicht naar Lith verhuist, was al bekend. Nu is de datum geprikt:  zaterdagmiddag 14 december is het zover. Provinciale poëzie vult dan cultureel centrum De Snoeck.

Lithenaren Noud Bongers en Annette Raemakers hebben het literaire evenement naar Lith gehaald. Ze namen begin dit jaar het stokje over van Boxmeerse organisatoren, toen die ermee stopten om persoonlijke redenen. Het Brabants Kerstgedicht debuteerde bij Ravenstein bij Kaarslicht in 1997. Nu is het feestje toe aan de 23ste aflevering. 

,,Het zou zonde als er een eind aan komt. Ik ben wel een beetje op de hoogte in het wereldje van Brabantse liedjes en teksten. In Boxmeer zat ik ook in de jury. Zo’n evenement levert nieuwe coryfeeën op in de regio”, lichtte Brabantse liedjeszanger Bongers eerder toe. ,,We gaan ermee door zoals het was.”

Oss stelt prijzen beschikbaar

Dus blijft de formule blijft hetzelfde. Brabantse dichters worden uitgenodigd een bijdrage in te sturen van maximaal dertig regels in hun eigen dialect. Uit de inzendingen selecteert een deskundige jury twintig gedichten uit.  Die worden in de finale op 14 december voorgelezen door de schrijvers. 

De gemeente Oss stelt de eerste drie prijzen beschikbaar. Dat zijn schalen, van de hand van keramisch kunstenaar Olav Slingerland uit Lith. Het evenement begint zaterdag 14 december om 14.00 uur.