Alex van Megen bij de Elisabethklok in Grave.
Volledig scherm
Alex van Megen bij de Elisabethklok in Grave. © Ed van Alem

CDA Grave zet deur tot fusie open met zelfs Oss en Uden/Landerd

GRAVE/OSS/UDEN - Voor het CDA in Grave is een herindeling met de gemeente Oss of Uden/Landerd of met de Gelderse gemeenten Heumen of Wijchen een optie. Daarmee geeft de partij een nieuwe wending aan de discussie over de herindeling in Grave.

Quote

Samenwer­king of herinde­ling met gemeenten zoals Uden/Landerd en Oss, is bespreek­baar

Alex van Megen, CDA-voorman

Tot nu toe heeft de meerderheid van de Graafse gemeenteraad zich hevig verzet tegen een fusie tot een grote gemeente Land van Cuijk. De LPG, net als CDA in de coalitie, wil maar één ding: zelfstandig blijven. Eerder was het CDA in Grave nog wel voor een fusie met de vier andere gemeenten in het Land van Cuijk, maar na de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar, veranderde dat. Tijdens een opiniepeiling onder de inwoners van Grave bleek dat slechts 20 procent van de kiezers voor één grote gemeente Land van Cuijk is.

Toekomstbestendig
,,Wat de gemeente Grave nodig heeft, is een toekomstbestendig bestuur”, zegt CDA-voorman Alex van Megen nu. ,,Voor inwoners, organisaties en ondernemer. Met aandacht voor de identiteit van onze dorpen en stad.”
Van Megen wil verder kijken dan de keuze tussen zelfstandig blijven of één gemeente Land van Cuijk. ,,Wij verbreden onze blik. Dat betekent dat samenwerking of herindeling met gemeenten buiten het Land van Cuijk, zoals Uden/Landerd en Oss, bespreekbaar is. Maar intensieve samenwerking met Wijchen en Heumen net zo goed”, aldus Van Megen.
Wat de keuze uiteindelijk moet worden wil het CDA in Grave laten afhangen van het debat dat volgens de fractie buiten het stadhuis moet worden gevoerd. 

Volle vaart

Verdeeldheid binnen de verschillende CDA-afdelingen.
Volledig scherm
Verdeeldheid binnen de verschillende CDA-afdelingen.

In het Land van Cuijk stevenen Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis in volle vaart af op een fusie. Mill en Sint Hubert wil daar niet bij aansluiten, maar houdt vooralsnog de optie voor een fusie Cuijk, Grave en Mill open. ,,Wij staren ons niet blind op één gemeente Land van Cuijk of de optie Cuijk, Grave, Mill. Grave heeft er alles aan gedaan om Cuijk tegemoet te komen. Maar de wijze waarop Cuijk de deur in ons gezicht heeft dichtgegooid, maakt duidelijk dat wij geen serieuze partner zijn”, aldus Van Megen.
Het standpunt van het CDA in Grave is overigens een andere dan van de rest van de CDA-fracties in het Land van Cuijk. Ook het CDA in Mill is voorstander van een fusie tot een grote gemeente Land van Cuijk. Maar het CDA heeft een minderheid in Mill.

Nutteloze exercitie

Mark Janssen, fractievoorzitter van het CDA in Mill: ,,Op Grave na zijn alle CDA-afdelingen in het Land van Cuijk eensgezind over de voorgenomen herindeling. Het lijkt me een nutteloze exercitie en brengt weer meer onduidelijkheid voor inwoners. Echter iedere lokale fractie kan uiteraard op basis van lokale situatie een persoonlijk standpunt innemen.”