Volledig scherm
Gemma van Baasbank © Paul Rapp

Ceremoniemeester herdenking spoordrama verkozen tot ritueelbegeleider van het jaar

OSS - Gemma van Baasbank is uitgeroepen tot ritueelbegeleider van het jaar. Ze kreeg landelijke bekendheid toen ze de nationale herdenking begeleidde van het ongeluk met een Stint in Oss, waarbij vier kinderen omkwamen. Van Baasbank werd genomineerd en verkozen door collega’s.

De Nijmeegse zei onlangs in een interview in De Gelderlander dat ze honderden uren nodig had om de herdenkingsdienst in de Lievekamp voor te bereiden. “Het was zo moeilijk, je kunt er zó veel mee fout doen. Die meisjes werden goed beschermd, maar ik wilde graag vertellen wie ze zijn. Dat wilden alle ouders ook. Je voelde in die dagen ook iets sluimeren in de kranten: er zijn vier kindjes dood, maar er gaan vaker kinderen dood en daar hoor je niemand over. Toen zei Floortje Agema, een rouwbegeleider die ook in het mortuarium van het Radboudumc werkt: ‘zullen we koffie drinken?’ Ik dacht: nee, geen tijd! Ze wilde me helpen. Ik heb toen de tekst over de kindjes geschreven en zij enkele andere stukken. Over dat dit verdriet niet van ons allemaal is, maar van deze mensen en dat we er voor hen willen zijn, maar dat we niet weten wat ze doormaken. Dat heeft ze heel goed verwoord.”

Sinds ze de herdenkingsdienst in Oss verzorgde, wordt Van Baasbank vaker gevraagd voor ‘bijzondere’ uitvaarten.

  1. Gesteggel over rotonde óf stoplichten aan de Graafsebaan Heesch bij Raad van State
    PREMIUM

    Gesteggel over rotonde óf stoplich­ten aan de Graafse­baan Heesch bij Raad van State

    DEN HAAG/HEESCH – Een gewone kruising met verkeerslichten is goedkoper en net zo veilig, zo niet veiliger dan de geplande rotonde op de Graafsebaan in Heesch. Dat beweerde een verkeersdeskundige die is ingeschakeld door de Bomenstichting vrijdag tijdens een spoedprocedure bij de Raad van State. Een gemeentewoordvoerder betoogde echter dat juist een rotonde veiliger is en veel beter voldoet aan de doelstellingen ter plekke, ook al moeten daarvoor twee monumentale eiken verdwijnen.