Volledig scherm
Verschillende voetgangers en fietsers besloten maandagochtend om de gesloten spoorbomen te negeren. © Paul Driessen

Chaotische taferelen rond overwegen en station Oss door werk aan spoor

UPDATEOSS - Het werk aan het spoor in Nijmegen sorteert ook overlast in Oss. De spoorbomen bij overwegen in de stad waren maandagochtend zo vaak en lang gesloten, dat opstoppingen ontstonden op de wegen in de buurt. Een aantal voetgangers en fietsers besloot op zeker moment om tussen de slagbomen door over te steken. Treinen toeterden om voor het gevaar te waarschuwen. 

Sinds afgelopen weekeinde is er geen treinverkeer tussen Oss en  Nijmegen. Treinen die op het station in Oss arriveren vanuit Den Bosch, moeten tot en met woensdag in dezelfde richting terug. Dit gaat kennelijk gepaard met enig oponthoud bij de wissels, waardoor de spoorbomen in de stad wat langer dicht blijven dan normaal. Een woordvoerder van ProRail kan dit niet direct bevestigen. Hij waarschuwt wel dat het levensgevaarlijk is om over te steken bij gesloten spoorbomen en dat er geen excuus is om deze te negeren. 

De problemen bij de overwegen zijn niet de enige hinder voor automobilisten die het centrum van Oss doorkruisen. Om de NS-bussen naar Nijmegen ongehinderd af en aan te laten rijden en passagiers veilig te laten in- en uitstappen is de Spoorlaan ter hoogte van het station afgesloten voor ander verkeer. Dat tegelijk ook de Bram van den Berghstraat is afgesloten door werkzaamheden maakt dat veel auto's zich hier vastrijden. 

De reizigers die gebruikmaken van de bussen zagen maandagochtend op hun beurt dat slechts een van de twee bussen vanuit Nijmegen naar Oss was gedirigeerd. De andere stond abusievelijk in Arnhem. 

Na de ochtendspits en in de avondspits leek de situatie genormaliseerd. Alleen de verkeersfuik in de Spoorlaan zorgde nog voor problemen voor auto's die bij het station rechtsomkeert moesten maken. De politie spreekt van een ‘rommelige’ ochtend, maar ziet geen aanleiding om extra te controleren op overstekers die tussen de gesloten spoorbomen laveren.