Volledig scherm
© Maarten van den Hurk / BD

D66 heeft ‘grote zorgen’ over Maashorstcrisis, eist uitleg Bernheze

HEESCH - D66 in Bernheze maakt zich grote zorgen over de koers die de vier Maashorstgemeenten gaan varen met hun gezamenlijke natuur- en recreatiegebied. De partij daagt wethouder Peter van Boekel uit om komende donderdag in de gemeenteraadsvergadering uitleg te geven.

In het zogeheten ‘vragenuur’ stelt  D66 de kwestie aan de orde. Belangrijkste aanleiding is het vertrek onlangs van Geert Versteijlen als voorzitter van de stichting Maashorst In Uitvoering. Versteijlen was jarenlang dé spilfiguur bij de forse ontwikkeling van de Maashorst als natuur- en recreatiegebied. Hij nam per direct ontslag en daarbij verweet hij de betrokken wethouders een gebrek aan daadkracht en vertrouwen. 

Eerder bleek bestuurslid Hendrik Hoeksema, oud-wethouder van Oss, al te zijn opgestapt om vergelijkbare redenen. Volgens Hoeksema bestaan er belangrijke verschillen van inzicht over hoe de Maashorst de komende jaren geleid moet worden.  Hijzelf en Versteijlen willen een gebiedsbestuur waarbij de gemeenten op afstand staan, de gemeentebesturen zouden daar juist niet voor zijn.     

'Best wel geschrokken’

,,Wij zijn best wel geschrokken van deze berichten’’, verklaart D66-fractieleider Annemieke Boellaard het initiatief voor het vragenuurtje. Ze beseft dat Van Boekel, die namens Bernheze in de bestuurlijke leiding van de Maashorst zit, zich kan verschuilen achter een nog niet voltooide en niet openbare toekomstvisie. 

Dat deed ook zijn Udense collega Franko van Lankvelt toen die vorige week in een politieke bijeenkomst werd aangesproken op de Maashorstperikelen. Van Lankvelt vroeg om nog wat geduld en zei verder zich niet aangesproken te voelen door Versteijlens kritiek. Boellaard: ,,Zo'n reactie kan in Bernheze ook komen. Maar dat hebben wij in elk geval het punt gemaakt dat wij ons grote zorgen maken.‘’