Volledig scherm
Shop maar raak voor een knaak, geldt tot 1 juli van dit jaar © Van Assendelft

Dagtarief voor parkeren in Oss terug naar 4 euro, plekje achter gemeentehuis wordt gratis

OSS - Het dagtarief voor een parkeerplek in het centrum van Oss wordt komende zomer teruggebracht naar 4 euro. In het kader van de proef ‘Shop maar raak voor voor een knaak’ was dat de afgelopen anderhalf jaar 2,50 euro. Een parkeerplek achter het gemeentehuis wordt daarentegen het eerste halfuur gratis. Ook voert Oss kentekenparkeren in.

De gemeente experimenteert sinds december 2017 met een verlaagd tarief in het centrum. Bezoekers moesten wel 25 procent langer in de binnenstad vertoeven omdat parkeren voor een hele dag maar 2,50 euro kost. Maar uit de evaluaties blijkt dat het aantal verkochte parkeerkaartjes sindsdien niet toenam, maar juist met 13 procent afnam. Bovendien liep het parkeerbedrijf een slordige 3,5 ton mis door het lagere tarief. 

Een groot deel van de politiek wilde daarom al per 1 januari van dit jaar met de pilot stoppen, maar dat bleek praktisch niet uitvoerboer. Daarom wordt de proef op 1 juli stopgezet. Vanaf die datum betalen bezoekers weer 4 euro voor een dagkaart. Een kaartje voor vier uur blijft echter wél 2,50 euro kosten. Voor de meeste parkeerders verandert er daarom niets. Uit een evaluatie blijkt namelijk dat driekwart van de bezoekers binnen vier uur weer weg is.

Kaartje doorgeven

Volledig scherm
Het parkeerterrein op het Jurgensplein in Oss. © Peter van Erp

Belangrijke reden voor het mislukken van de proef is het doorgeven van parkeerkaarten. Oss ziet dat veel mensen hun bonnetje doorgeven aan de volgende parkeerder als er toch geen eindtijd op het ticket staat. Dat probleem moet verholpen worden met kentekenparkeren. Daarbij is een bon gekoppeld aan een nummerplaat en kan die dus niet worden doorgegeven.

Komend najaar moeten alle automaten in de binnenstad zijn omgebouwd voor het kentekenparkeren. De timing is gunstig, want de helft van de machines is eind dit jaar toch al technisch afgeschreven. Voor de promotie en ombouw is de gemeente eenmalig zo'n 10.000 euro kwijt. De verwachting is dat het vanaf 2020 ook elk jaar 75.000 euro extra oplevert. 

Achter het gemeentehuis

Met de nieuwe verordening gaat ook het parkeren achter het gemeentehuis op de schop. Daar wordt het eerste halfuur gratis, speciaal voor Ossenaren die hun paspoort moeten ophalen of rijbewijs willen verlengen. Bezoekers moeten echter alsnog een ticket uit de automaat halen, anders valt er niet te handhaven. 

In de afgelopen jaar maakten veel treinreizigers gebruik van het parkeerterrein aan de Raadhuishof. Daardoor was soms geen plekje meer te krijgen voor reguliere bezoekers. De verwachting is dat het na het verhogen van het dagtarief een stuk rustiger wordt met parkerende forenzen.