Volledig scherm
Vince van Duijnhoven uit Haren is apetrots op zijn tractor. Fotograaf: Van Assendelft/Jeroen Appels © Jeroen Appels/Van Assendelft

‘De eerste keer op mijn eigen tractor had ik flink de bibbers’

HAREN Niet veel jongens van 17 hebben een eigen tractor. Vince van Duijnhoven uit Haren wél. Welswaar een oudje, maar hij doet het nog prima. Bij slecht weer rijdt Vince er mee naar school in Wychen.  Zit-ie lekker droog. 

Vol trots kijkt-ie naar zijn ‘MF’ zoals hij hem noemt.  Een Massey Ferguson 6150,  een oudje van 95 pk en 25 jaar oud, dus ouder dan zijn eigenaar. Maar dat geeft niet, hij doet het nog prima.  Vince kreeg het rode gevaarte vorig jaar op 11 september, zijn verjaardag, van zijn opa cadeau. ,,Ik ben geboren op nine-eleven 2001. Tijdens mijn geboorte vlogen terroristen in New York de twin-towers binnen.”

Quote

Opa vond mij te jong. Later als je je tractorrij­be­wijs hebt is tijd genoeg zei hij

Vince van Duijnhoven

Hij had altijd al iets met tractors. Bij zijn opa, Gerrit van Duijnhoven uit Odiliapeel, zat hij als jong jongetje, altijd met een pepermuntje in de mond, naast opa op de tractor. Zelf rijden was er niet bij. ,,Opa vond mij te jong. Later als je je tractorrijbewijs hebt is tijd genoeg zei hij.” 

Schakelen

Vince heeft moeite met leren. Daarom zit hij in Wychen op de praktijkschool. ,,Daar heb ik vorig jaar mijn tractorrijbewijs gehaald. En de bedoeling is dat ik straks naar Boxtel ga, naar de opleiding akkerbouw of loonwerker. En toen ik mijn tractorrijbewijs had gehaald, kreeg ik de tractor van opa, die inmiddels gepensioneerd was. Ik ben hem samen met mijn vader in Odiliapeel gaan halen. We hebben hem eerst gewassen en toen heb ik hem naar Haren gereden, met mijn vader ernaast. Ik had flink de bibbers. Vooral omdat ik moest schakelen. Ik had in Wychen gelest op een automaat. Bovendien was het al donker toen we naar huis reden. Nu maakt-ie regelmatig voor zijn plezier een ritje.”  

Praktijkervaring

In de tussentijd doet Vince veel praktijkervaring op. Hij melkt twee avonden in de week bij een boer in de polder bij Herpen en hij loopt twee ochtenden en een avond stage bij een boer in Macharen.  Dan gaat de tractor mee. ,,Want als op het stageadres de tractor kapot gaat, kan ik toch vooruit.”  Inmiddels volgt Vince autorijles. ,,Als ik achttien ben hoop ik een autootje te kunnen kopen. Maar de tractor blijft altijd een bijzonder plekje in mijn hart houden.”