Volledig scherm
Ilona de Mooij en Andries van den Bogert werken bij De Groot fresh group; het bedrijf dat ongewild te maken krijgt met drugscriminaliteit © copyright Marc Bolsius

De Groot in Hedel móet wel beveiligen

HEDEL - Elk bedrijf moet meegaan met de tijd, maar bij De Groot fresh group in Hedel betekent dat ook omgaan met de harde drugswereld die steeds een beetje dichterbij lijkt te komen. 

Quote

Het is altijd beetje een ver-van-je-bed-show, maar dan komt het toch wel dichtbij

Ilona de Mooij

Al ruim tachtig jaar importeren ze fruit en al die jaren weten ze bij De Groot fresh group in Hedel dat drugscriminelen interesse hebben in de transportroutes overzees. Vooral vanuit Ecuador en Colombia. Maar woensdag stonden ze dan ineens bij ze op de stoep en dat is nieuw.  ,,Het is altijd beetje een ver-van-je-bed-show, maar dan komt het toch wel dichtbij", vertelt Ilona de Mooij, facilitair manager van het in- en exportbedrijf.

Vier mannen reden rond het bedrijf. Verdacht vonden ze bij De Groot. Nadat ze vorig jaar mei twaalf kilo cocaïne tussen de bananen vonden, spraken ze af dat elke verdachte situatie meteen gemeld moest worden. De onbekende auto, was verdacht genoeg. Politie rukte meteen met meerdere eenheden uit. Een melding van De Groot fresh group wordt serieus genomen. Na een achtervolging werden de mannen aangehouden op de A59. Ze hadden een vuurwapen en flink wat geld bij zich. ,,Vrijdag hoorden we van de recherche dat ze in de haven van Rotterdam de verdovende middelen vonden waar deze mannen naar op zoek waren", laat commercieel manager Andries van den Bogert weten. 

Controle

En dat zet de teller bij De Groot fresh group op vier. Vier keer werd het Gelderse bedrijf ongewild geconfronteerd met de criminele wereld van buitenaf. Een keer in Breda, drie keer in Hedel. Maar gewapende mannen op eigen terrein? Dat was voor het eerst. Het is de nieuwe werkelijkheid voor De Groot. Toch is er geen onrust. Ze hebben geen beveiliger rondlopen en het terrein is tijdens kantooruren nog gewoon open voor iedereen. Camera's hangen er wel. En ook de chauffeurs worden overal gevolgd. Zijn er problemen? Dan is er een directe verbinding met de planning. 

Daarbij weet het bedrijf dat De Groot bananen die in Rotterdam en Antwerpen aankomen, al vaak zijn gecontroleerd. De meeste 'extra lading' is dan al lang opgepikt of onderschept door de douane. Maar soms wordt er iets gemist en komt het dichtbij. ,,Dus zijn we nu bezig om dingen opnieuw te bekijken en aan te scherpen", aldus De Mooij die wel rekening houdt met de historie van het bedrijf. De Groot fresh group is namelijk een familiebedrijf, waar ook vooral toegankelijkheid belangrijk is. Dat hek om het bedrijf willen ze eigenlijk al niet maar staat er om bezoekers en medewerkers een veilig gevoel te geven.  ,,De vraag naar cocaïne wordt groter, de criminelen worden gevaarlijker en de manier waarop beperkt zich steeds meer tot fruit. Dat is onze corebusiness. En daar moeten we realistisch over zijn. " 

Willen ze niet. Maar moeten ze wel. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Gesteggel over rotonde óf stoplichten aan de Graafsebaan Heesch bij Raad van State
    PREMIUM

    Gesteggel over rotonde óf stoplich­ten aan de Graafse­baan Heesch bij Raad van State

    DEN HAAG/HEESCH – Een gewone kruising met verkeerslichten is goedkoper en net zo veilig, zo niet veiliger dan de geplande rotonde op de Graafsebaan in Heesch. Dat beweerde een verkeersdeskundige die is ingeschakeld door de Bomenstichting vrijdag tijdens een spoedprocedure bij de Raad van State. Een gemeentewoordvoerder betoogde echter dat juist een rotonde veiliger is en veel beter voldoet aan de doelstellingen ter plekke, ook al moeten daarvoor twee monumentale eiken verdwijnen.