Batenburg aan de Maas, met op de achtergrond de televisietoren van Haren.
Volledig scherm
PREMIUM
Batenburg aan de Maas, met op de achtergrond de televisietoren van Haren.

De Overkant: Strijdlustig Batenburg droomt van weleer

ZOMERSERIEBATENBURG/DEMEN - Ooit was Batenburg een machtig bolwerk aan de Maas. Nu koestert het stadje z’n spaarzame voorzieningen, waaronder het voetveer naar de Brabantse zij. 

,,Goddank hebben we De Viersprong nog.” Jan van de Bovenkamp (79) moet er niet aan denken dat de enige horecazaak van Batenburg ooit zijn deuren sluit. ,,Het is hier in de loop der jaren steeds doodser geworden. In mijn jeugd zaten hier nog vier bakkerijen", herinnert de geboren en getogen Batenburger zich. Nu zijn de Batenburgers voor al hun dagelijkse boodschappen afhankelijk van winkels in andere plaatsen. Zelfs de katholieke kerk, die vanaf de overzijde van de Maas zo beeldbepalend is voor het profiel van het stadje, heeft zijn functie verloren. Er zijn serieuze plannen om er appartementen in te vestigen. 

  1. Syrische arts Feisal ziet mensen sterven, maar mag niet werken in Heesch: 'Ik kan niet aanzien hoe mensen lijden’
    PREMIUM

    Syrische arts Feisal ziet mensen sterven, maar mag niet werken in Heesch: 'Ik kan niet aanzien hoe mensen lijden’

    HEESCH - ,,Het is pijnlijk om dagelijks in het nieuws te zien hoeveel mensen sterven door corona, terwijl ik mijn stethoscoop niet mag gebruiken om hun pijn te verlichten.” Feisal Abou (59) werkte meer dan twintig jaar als arts in Syrië en wil dolgraag iets terugdoen voor het land dat hem in Heesch een veilige haven bood. Na weken van strijden ziet hij nu een lichtpuntje om als buitenlandse arts aan de slag te mogen in de coronacrisis.