Volledig scherm
De winnaars van de Lithse Kwis: DIOS uit Oijen. © Alain van Gool

DIOS wint Lithse Kwis, editie 2020 weer op derde kerstdag

LITH - Met een mooie voorsprong op de rest, 693 punten, heeft DIOS uit Oijen dit jaar de Lithse Kwis gewonnen. Dat werd zaterdagavond uitbundig gevierd tijdens de prijsuitreiking. De tweede plek was voor FC Laminaat met 597 punten, nummer drie De Langwijk behaalde 586 punten. De poedelprijs ging dit jaar naar de KBO, zij misten de geheime proef. 

Al bij binnenkomst werden de deelnemers zaterdagavond geconfronteerd met de resultaten van hun avondje Lithse Kwis. Op een scherm waren de dansjes te bewonderen die ze 26 oktober hadden ingezonden: een Weense Wals, Hakkuh, de Vogeltjesdans of iets dat daar op leek. ,,Er waren meer doe-dingen deze editie”, stelt Alain van Gool van de organisatie.

In totaal 689 kwissers 

En dan natuurlijk de statistieken, zoals die horen bij een prijsuitreiking. Er waren dit jaar 689 kwissers, gemiddeld 19 per team waarvan 60 procent uit Lith, 20 procent uit Lithoijen en de rest uit de andere dorpen. Tien ervaren teams moesten deze editie skippen, maar daarentegen waren er vijf nieuwe teams. 

De langste slinger: 47 meter 

,,Sinds 2013, de eerste kwis, was er elk jaar een andere nummer 1. Dat is bijzonder”, vindt Van Gool. Dat de organisatie goed naar de deelnemers luistert moge duidelijk zijn. Na een enquête is besloten in 2020 de Lithse Kwis weer als vanouds op 27 december, derde kerstdag, te houden. En natuurlijk kwam er ook antwoord op de vraag wie met strookjes papier, plak en schaar de langste slinger had gemaakt: de winnaar kwam tot de respectabele afstand van 47 meter en 66 cm.

Volledig scherm
De after party duurde tot in de klein uurtjes dankzij muziek van Silly Putty. © Alain van Gool