Volledig scherm
‘De belangen van het onderwijsondersteunend personeel en directeuren worden niet goed behartigd door de bonden’. © anp

‘Directeuren en conciërges verdienen ook meer waardering’

HEESCH/GEFFEN - De totale onderwijssector heeft het zwaar, maar de sector is helaas niet samen aan het strijden voor minder werkdruk en beter salaris. Daarom hebben de dertien directeuren van de Filios Scholengroep in de regio van Oss een brandbrief naar de vakbonden in Den Haag gestuurd. 

Tom Vos

,,Voor de leerkrachten is politiek Den Haag in beweging gekomen, zij worden beter beloond. Maar dat geldt niet voor het onderwijsondersteunend personeel - zoals administratieve krachten en conciërges  - en de directeuren. Dat is niet fair want we vormen en maken tenslotte sámen het onderwijs”, aldus onder anderen Thea van Heck (De Kiem, Heesch) en Marja Schoenmakers (Sint-Antonius, Maren-Kessel). Zij komen op voor de belangen van tientallen onderwijsondersteunde persoonsleden en directeuren binnen de Filios Scholengroep. 

 ,,Bij de CAO-onderhandelingen die nu weer gaande zijn, wordt door de bonden en de werkgevers onderscheid gemaakt in subgroepen: leerkrachten,  onderwijsondersteunend personeel en directie. Wij vinden dat niet terecht. Zij moeten juist samen een front vormen. De sector heeft baat bij gemotiveerde, eerlijk beloonde leerkrachten maar die kunnen niet zonder goed onderwijsondersteunend personeel en directeuren.”

Tekort aan personeel

Een hoge werkdruk en een relatief laag salaris gelden ook voor die laatste twee groepen. ,,En als daar niets aan verandert, dan komt er in deze beroepsgroepen een tekort aan personeel.” 

De belangen van het onderwijsondersteunend personeel en directeuren worden niet goed behartigd door de bonden, vinden de directeuren die meer waardering en erkenning voor hun werk willen krijgen. ,,De leraren doen ertoe, maar wíj ook.” 

Koffiedikkijken

Of hun brief effect gaat sorteren in Den Haag is koffiedikkijken. ,,Maar wij vinden het belangrijk onze stem te laten horen. We zijn altijd een brave beroepsgroep geweest, maar misschien wel te braaf. De verschillen in beloning met het voortgezet onderwijs zijn wel erg hoog geworden, ook voor de directies en het onderwijsondersteunend personeel. Terwijl de werkdruk in het basisonderwijs zeker niet minder is.”