Volledig scherm
Het Meester Gielenplein in Berghem. © Google Maps

Dorpsraad Berghem wil aanpassing centrumplan: ‘Anders stopt Berghem Events met organiseren kermis’

BERGHEM/OSS - Als het Meester Gielenplein wordt volgebouwd en daarmee vervalt als evenementenlocatie, stopt Berghem Events met het organiseren van de jaarlijkse kermis. Dat heeft de dorpsraad van Berghem te horen gekregen van de leden. De raad pleit nu in een brief aan de gemeente voor aanpassing van de woningbouwplannen. 

De dorpsraad kreeg pas recent lucht van de plannen om achter dorpshuis De Berchplaets 21 woningen met parkeergelegenheid te bouwen. ,,We hebben in het verleden al meermalen verzocht om informatie over het centrumplan, maar steeds kwam er niks concreets op tafel", verklaart dorpsraadvoorzitter Pieter van Houten. Nu blijkt dus dat het Meester Gielenplein in oppervlakte wordt gemarginaliseerd. ,,De ruimte die overblijft is te klein om de kermis in de huidige opzet te handhaven of zelfs voor de feesttent met Koningsdag. Ook is er onvoldoende ruimte voor het opstellen van de wagens voor de Verlichte Optocht.” 

De dorpsraad van Berghem herinnert het gemeentebestuur van Oss eraan dat er in de aanvankelijke centrumplannen een evenemententerrein was ingetekend achter De Berchplaets. ,,Het plein voor de kerk is te klein en staat altijd vol auto's voor de Albert Heijn en het zorgcentrum. Hetzelfde geldt in zekere zin voor het parkeerterrein aan de voorzijde van De Berchplaets. Als de plannen achter De Berchplaets niet gewijzigd worden, wordt de kermis versplinterd over een aantal straten. Berghem Events, dat de kermis net nieuw leven heeft ingeblazen, heeft al aangegeven dat ze er geen heil in zien om het dan nog te organiseren.”

Omwonenden

Overigens is de dorpsraad ook bekend met een brief van omwonenden die juist pleiten voor minder evenementen op het Meester Gielenplein. ,,Dat begrijpen we volkomen. Met de komst van Jumbo en grote evenement als Tomocon in De Berchplaets is de druk op dit gebied de laatste jaren stevig toegenomen. We hopen dat het gemeentebestuur bereid is om na te denken over een compromis, waarmee de leefbaarheid van heel Berghem is gediend.” Verschillende fracties in de gemeenteraad hebben aangegeven dat ze dit onderwerp willen bespreken in de raadscommissie Ruimte. 

 1. Golfers staan elkaar nooit meer in de weg na uitbreiding Oijense Zij
  PREMIUM

  Golfers staan elkaar nooit meer in de weg na uitbrei­ding Oijense Zij

  OSS - Wat is het soms passen en meten, op de enige echte golfbaan van Oss. Wie alle negen holes wil afwerken, moet tot twee keer toe uitwijken naar de driving range, de oefenbaan. En dat is dan weer onhandig voor wie daar net een balletje staat te slaan. Zo loop je elkaar op drukke dagen eigenlijk steeds in de weg. Maar dat is vanaf komend voorjaar allemaal voorbij, want de golfbaan Oijense Zij breidt stevig uit.
 2. Samenwerking met NEC moet Heesche voetballers vooruit helpen: ‘Maximale uit talent halen’
  PREMIUM

  Samenwer­king met NEC moet Heesche voetbal­lers vooruit helpen: ‘Maximale uit talent halen’

  HEESCH - Nee, HVCH verwacht niet dat elk jeugdteam binnen een paar jaar twee klassen hoger speelt. Toch moet de samenwerking met NEC de vereniging uit Heesch vooruit helpen. Onlangs tekende HVCH en de profclub uit Nijmegen een overeenkomst die ze voor minimaal drie jaar aan elkaar verbindt. ,,We willen onze jeugd beter opleiden. Daar is structuur voor nodig", zegt Joris Priem, bestuurslid voetbalzaken van HVCH.
 3. Heerlijk kermisavondje in Oss eindigt met gebroken kaak: ‘Total loss geslagen door onbekende malloot’
  PREMIUM

  Heerlijk kermis­avond­je in Oss eindigt met gebroken kaak: ‘Total loss geslagen door onbekende malloot’

  DEN BOSCH/OSS - Het filmpje duurt maar een minuut. Het maakt de beelden niet minder heftig. Een man staat rustig te plassen bij een urinoir als een vrouw de beschuldigende vinger naar hem wijst. Voor hij doorheeft wat er loos is, vliegt een kleine maar gespierde man hem aan. Al bij de eerste vuistslag in zijn gezicht gaat hij neer. Het belet de aanvaller niet om bovenop hem te duiken en nog een serie stoten uit te delen.