Een deel van de grondstoffen die gevonden werden in een schuur achter de woning aan de Helstraat in Reek.
Volledig scherm
Een deel van de grondstoffen die gevonden werden in een schuur achter de woning aan de Helstraat in Reek. © Marco van den Broek

Drugslab Reek: vijf mannen blijven vastzitten

DEN BOSCH/REEK - De vijf mannen die volgens justitie betrokken waren bij het vorig jaar opgerolde drugslab in Reek, blijven allemaal in de cel zitten. Dat geldt ook voor de 33-jarige eigenaar van de woning aan de Helstraat. 

Hoewel zijn vriendin 25 weken zwanger is, vindt de rechtbank dat er reden genoeg is om de man in voorarrest te houden. Zijn advocaat stelde dat de man alleen heeft geholpen bij het in- en uitladen van alle drugschemicaliën en 'zeker niet geworteld is in het criminele milieu’, maar de officier van justitie zag dat anders. ,,De advocaat maakt de rol van de woningeigenaar te klein. Hij is gezwicht voor het geld.” 

Als de Reekenaar begin juni bij de bevalling van zijn vriendin wil zijn, kan hij daarvoor verlof krijgen, zo stelde ook de rechtbank. Bij de vorige zitting bekende de man  al dat hij -anders dan hij aanvankelijk vertelde- wel degelijk wist wat er in de schuur achter zijn huis gebeurde. 

Handschrift

Het Openbaar Ministerie ziet de 27-jarige verdachte uit Bergeijk als de man die de leiding had over het drugslab. De politie vond bij hem een briefje met instructies voor het maken van de drugs. Zijn advocaat Mark Nillesen betwist dat het bewuste brief geschreven is door zijn cliënt, maar een handschriftdeskundige oordeelde dat dat ‘waarschijnlijk’ wel zo is.  Hoewel er geen bewijs is dat de man ooit zelf in Reek is geweest, zag de rechtbank voldoende reden om ook hem in voorarrest te houden. 

De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak is op 23 en 24 juni.