Volledig scherm
Knutselen troef bij oma Ineke. © Mari van Rossem

Drukte en dorpse gezelligheid bij Macharense kermisfeesten

MACHAREN - Dan doen we het maar zelf! Met dat idee ging een viertal Macharenaren na de laatste gemeentelijke kermis van 2018 aan de slag met het organiseren van een eigen 'dorpsfeest met kermisthema'. Deze zaterdag blijkt dat de dorpsbewoners het initiatief massaal omarmen.

Na een drukbezocht straatfeest in de Dorpstraat als traditionele opening zitten vanaf een uur of vijf een kleine driehonderd 'hongerigen' te mummelen bij de allereerste kermis-BBQ.

Volledig scherm
De eerste kermisfeesten in Macharen kenden een traditionele opening: het straatfeest in de Dorpstraat. © Mari van Rossem

  Het duimpje-omhoog van Theo Breuring, een van de organisatoren, is ruim twee uur later veelzeggend. Als ook Jan Megens als lady-speaker zijn woordje doet en de honderden aanwezigen hartelijk bedankt voor hun aanwezigheid is het luide bedankapplaus meer dan terecht. 

Kermisfeesten-pot

,,Drink ook goed’’, drukt hij zijn gehoor op het hart. Niet omdat het hitteprotocol dat zo voorschrijft, maar vooral omdat Vunderke-uitbater Jurgen van elke consumptie tien eurocent in de kermisfeesten-pot stopt, zo blijkt. ,,Kunnen we volgend jaar nog leukere attracties aantrekken’’, belooft Megens.
Maar daarover hoor je aan de Polderstraat amper geklaag. Het 'zweverige' bungeespringen, de kasteelstormbaan en knusse zweefmolen zijn constant in gebruik en bij de oliebollenkraam en het touwtje-trekken is volop volk te vinden.

Een absolute vondst

Volledig scherm
Het bungeespringen was een gewilde attractie tijdens de Macharense kermisfeesten. © Mari van Rossem / BD

Na een paar uur zaterdagse kermisfeesten kan gerust geconcludeerd worden dat de combi van kindervertier en het voeden van de inwendige mens met hamburger, speklap en worst een absolute vondst is. Met die basis kunnen ze in het Maasdorp nog jaren vooruit.
Zondag volgt dag twee: met om 13.00 uur de Brabants aandoende lunch waarvoor zo'n 130 belangstellenden geboekt zijn en daarna het vervolg van het vertier. Nieuw zijn zondagmiddag het kratje-duwen voor de oudere jeugd en het rond-tuffende treintje voor de jongsten.

  1. Zwijsen en Fioretti College in de ‘prijzen’: allebei het predicaat excellent; ook feest bij Kentalis in Oss

    Zwijsen en Fioretti College in de ‘prijzen’: allebei het predicaat excellent; ook feest bij Kentalis in Oss

    VEGHEL/OSS - Feest op het Zwijsen College en het Fioretti College in Veghel. Beide middelbare scholen hebben samen met zo’n dertig andere middelbare scholen in Nederland het predicaat ‘excellent’ van het ministerie van Onderwijs ontvangen. Dat krijgen ze voor bepaalde onderdelen van de school. Ze mogen de in de wacht gesleepte titel drie jaar voeren. Ook Kentalis Compas College in Oss ‘viel in de prijzen’.