Volledig scherm
Toekomstig straatnaambord. © Gemeente Bernheze

Echt Heesch: straten krijgen namen van écht Heesche families

HEESCH - Zes écht Heesche familienamen krijgen een straat in dorpsuitbreiding De Erven, in Heesch. Uiteraard zitten het Van den Akker-erf en het Van de Ven-erf erbij.

,,Wat een origineel idee, dit heb ik nog niet eerder ergens gezien’’, reageert raadslid John van den Akker. Verhuizen naar de straat met zijn familienaam zal de geboren en getogen Heeschenaar niet: ,,Maar zo'n straatnaambordje... dat zou ik best willen hebben.’’

De zes straten in het eerste deel van nieuwbouwplan De Erven krijgen de namen van families met een ‘historische binding met Heesch’.  Dit heeft het college van de gemeente Bernheze dinsdag besloten. 

Op advies van heemkundekring De Elf Rotten zijn als zes belangrijkste familienamen gekozen: Van de Ven, Van den Akker, Ruijs, Verstegen, Ploegmakers en Van Uden. De betreffende straatnamen krijgen  op als toevoeging -erf.

Volledig scherm
Een bouwstraat in de toekomstige wijk De Erven. © Maarten van den Hurk / BD

Historische gegevens

De zes namen zijn niet zomaar gekozen.  De keuze van de heemkundekring is gebaseerd op historische gegevens, legt secretaris Hans Pennings uit. Er is geteld hoe vaak namen voorkwamen in de periode van 1665 tot 1940. 

Pennings: ,,Als je kortere periodes bekijkt, is het op de eerste twee plaatsen stuivertje wisselen tussen Van den Akker en Van de Ven. Maar over de hele tijd gezien is Van de Ven echt de nummer één.’’

In plan De Erven liggen al bouwstraten. De bouw van huizen start waarschijnlijk dit najaar. Er komen in totaal 298 koop- en 110 huurwoningen.