Een nieuw stadshart voor Oss: dit is het Walkwartier

VideoOSS - Een historische uitstraling, kloppend cultuurhart en de hoogste woontoren van de stad. Met de komst van het Wal Kwartier krijgt het centrum van Oss een compleet andere uitstraling. Donderdagavond werden de ambitieuze plannen eindelijk uit de doeken gedaan. Niet alleen de plek van de V&D en naastgelegen winkels gaat op de schop, ook de omgeving van het nieuwe gebouw zal onherkenbaar veranderen.

In 2022 het lintje doorknippen. Dat is de voorlopige doelstelling van de gemeente bij het Walkwartier, het grootste binnenstedelijke nieuwbouwproject van Oss sinds de grote stadsbrand van 1751. De oude V&D-winkel, meermalen uitgeroepen tot het lelijkste gebouw van Oss, wordt twee jaar eerder gesloopt, zo is de bedoeling. 

poll

Eindelijk weten we hoe het WalKwartier er uit komt te zien

  • Fantastisch, ik kan niet wachten! (59%)
  • Mooi, maar ik had er meer van verwacht. (15%)
  • Wat een teleurstelling! (26%)
615 stemmen

Het alom verfoeide pand sleurt de winkelrij aan De Wal met zich mee in de afgrond. Deze winkels zijn door de gemeente opgekocht om plaats te maken voor een woontoren van veertien verdiepingen, een cultureel centrum (UIThuis) en voor 2500 vierkante meter winkelruimte. Dat is bijna 4.000 vierkante meter minder dan nu.

Voorlopig is bouwbedrijf Van Wanrooij uit Geffen nog niet klaar met het doorrekenen van alle kosten en opbrengsten van het plan. Komend voorjaar wordt duidelijk of de gemeente genoeg heeft aan de 12,9 miljoen euro die hiervoor zijn gereserveerd. 

Drie in één

Volledig scherm
Zicht op het WalKwartier vanuit de Molenstraat. © Absent Matter

Het door Dok architecten ontworpen Walkwartier bestaat straks grofweg uit drie delen. Aan de noordkant, tegen de Walstraat, komt 2.500 vierkante meter winkelruimte. Met op de eerste en tweede verdieping 44 woningen. Hart van het gebouw wordt het cultuurcluster UIThuis. Dat krijgt entrees richting de Wal en richting de Houtstraat. Bibliotheek, volksuniversiteit en andere instellingen krijgen er een plek. Een enorme trap in het midden van de ruimte doet tevens dienst als tribune. Aan de zuidkant van het gebouw komen nog eens 61 woningen, de meeste in een enorme woontoren. Die doet met z’n 14 verdiepingen amper onder voor de Grote Kerk.

Volledig scherm
Zicht op het WalKwartier vanaf De Wal. © Absent Matter

Het huidige parkeerterrein op De Wal verdwijnt in de plannen. Onder het nieuwe complex komt een parkeerkelder met plek voor 125 auto’s. Die plaatsen zijn bedoeld voor gebruikers en bewoners van het Walkwartier. Bezoekers kunnen kort parkeren op veertig plekken aan de Carmelietenstraat. Langparkeerders moeten uitwijken naar het Jurgensplein of de parkeergarage Bergoss.

Ook de omgeving van het gebouw gaat ingrijpend op de schop. Zo verdwijnt het parkeerterrein aan de voorzijde van het TBL om de Molenstraat een groenere uitstraling te geven. De Carmelietenstraat wordt een stuk breder. Om het sportpark achter het TBL wordt een pad aangelegd. Daardoor krijgen wandelaars straks via het sheddakencomplex een kortere route tussen centrum en station.

Beweeg de slider over de foto en zie het enorme verschil tussen de situatie nu en straks.