Volledig scherm
Opendag voedselbos Heesch met op de foto aan ’t woord Marian Langens. © Van Assendelft Fotografie

Een privébos als mega-moestuin:’Ik wil aan boeren laten zien dat het anders kan’

HEESCH - Producten uit je eigen moestuin eten, dat kent iedereen. Marian Langens doet hier nog een schepje bovenop: Zij heeft een heus eigen voedselbos. Dinsdag hield ze een open dag, elf mensen kwamen kijken.

,,Heel weinig mensen hebben ooit van een voedselbos gehoord en weten ook niet zo goed wat het is”, vertelt Langens. ,,Maar een voedselbos is een stuk grond van minimaal een halve hectare groot. Ook heeft alle beplanting een functie, voor mens of dier.” Van appelbomen tot kruidenstruikjes, ze zijn er allemaal te vinden. Sommige voedselbossen zijn toegankelijk voor iedereen, maar het voedselbos van Langens is privéterrein.

Quote

Het is niet dat ik van mijn eigen oogst in leven kan blijven

Marian Langens

Langens heeft zelf roots in de landbouw en wil dit laten zien in haar bos. ,,Ik wil met mijn voedselbos laten zien aan boeren dat het anders kan. Je kan bijvoorbeeld heel diverse producten leveren zonder bestrijdingsmiddelen toe te passen. Ik heb af en toe de neiging om de natuur een handje te helpen, maar dan moet ik mezelf toch even op de vingers tikken. De natuur kan het ook heel goed af zonder mij.”

De producten die Langens uit het bos haalt, gebruikt ze in de eigen keuken. ,,Maar ik koop ook nog gewoon producten in de supermarkt hoor. Het is niet dat ik van mijn eigen oogst in leven kan blijven”, lacht ze.

Toekomst

Langens heeft ook grote plannen voor de toekomst. ,,Ik wil andere mensen te inspireren en enthousiast te krijgen om ook te gaan helpen. Ook wil ik het  jaar rond voedsel produceren.” Dat wil zeggen dat ze in ieder seizoen een product aan kan leveren voor gebruik. Samenwerken met andere voedselbossen is ook erg belangrijk in de ogen van Langens. ,,In speciale facebookgroepen helpen wij elkaar waar nodig. Tijdens de maandelijkse bijeenkomsten kijken wij ook samen wat er beter kan bij verschillende voedselbossen. Maar in Heesch ben ik meestal in mijn eentje aan het werk.”

Met het werk is ze wel veel tijd kwijt. ,,Het is eigenlijk een fulltime baan, maar ik ben er niet fulltime mee bezig”, grapt ze. ,,Ik ben voor het grootste deel bezig met kijken en observeren. Maar het allerleukste zijn volgens Langens de verrassingen. ,,Als je tijdens een rondleiding iets ziet wat je een uur geleden totaal over het hoofd hebt gezien. Dan zie je mooi wat de natuur allemaal kan. Het is erg grappig om iets goed te zien komen door de de kracht van de natuur.”