Volledig scherm
Hendrik Valk, Deportatie (De schuldelozen), 1960, olieverf op board, Joods Historisch Museum, Amsterdam © Joods Historisch Museum

Expositie over ‘rechte lijnen’ van Hendrik Valk in Jan Cunen Oss

OSS - In Museum Jan Canen in Oss begint zondag 2 juni een tentoonstelling over kunstenaar Hendrik Valk (1897-1986). De expositie heeft als titel ‘Hendrik Valk - kunstenaar van de klare lijn’.

De opening is zaterdag 1 juni vanaf 14.30 uur, louter voor genodigden. Het publiek is een dag later vanaf 11.00 uur welkom.

In verschillende zalen van Jan Cunen zijn circa zeventig schilderijen, grafieken en foto's te zien. Ze zijn afkomstig uit dertien collecties, onder meer van het Museum Arnhem, de Anne Frank Stichting en de provincie Gelderland. De expositie geeft volgens Jan Cunen een gevarieerd beeld van het oeuvre van de kunstenaar.

Quote

Valk brengt de zichtbare werkelijk­heid terug tot kern

Kenners van zijn werk

Valk was zowel schilder als graficus. Volgens kenners wordt ‘de zichtbare werkelijkheid teruggebracht tot de essentie’. Bij het weergeven van mensen en landschappen probeerde de kunstenaar tot de kern door te dringen. Hij zette zijn creaties in uitsluitend rechte lijntjes en vlakke kleuren neer.

Valk woonde een deel van zijn leven in Arnhem. Dat is ook terug te zien in zijn werk. Zo is een zaal van het museum gewijd aan de Tweede Wereldoorlog en de slag om Arnhem in 1944. 

Boek

Bij de expositie verschijnt een geheel vernieuwde heruitgave van het boek ‘Herman Valk’ dat Alex de Vries in 2005 over de kunstenaar schreef. Gastconservator Caroline Roodenburg van Uitgeverij Waanders schreef een aanvullende tekst.

De expositie - geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur - loopt tot en met 22 september. Museum Jan Cunen ligt aan de Molenstraat in Oss.