Volledig scherm
© Brabants Dagblad

Faillissement dreigt voor cultuurpodium Groene Engel in Oss: 'Doorgaan op huidige voet geen optie’

OSS - Cultuurpodium De Groene Engel moet op korte termijn orde op zaken stellen, anders gaat de zaak failliet. Deze conclusie trekt het Osse gemeentebestuur na een onderzoek uitgevoerd door extern bureau BMC. Voor de langere termijn moet samenwerking of misschien wel samenvoeging met theater De Lievekamp worden gezocht. 

De Groene Engel verkeert in acute financiële problemen door een hoog ziekteverzuim onder het personeel. In december bleek dat het cultuurpodium hiervoor niet was verzekerd. De gemeente werd om hulp verzocht. Voor wethouder Frank den Brok was deze hulpvraag aanleiding om de organisatie van de Groene Engel nu eens grondig door te lichten.

,,Vooropgesteld: het bestuur, de medewerkers en vrijwilligers hebben keihard gewerkt om het cultuurpodium draaiende te houden. Deze voorziening met zijn ietwat eigenwijze programmering is ook echt van toegevoegde waarde  voor de stad Oss", stelt Den Brok. ,,Dat gezegd hebbende: er moet wel iets gebeuren om de Groene Engel voor de toekomst te behouden. We kunnen als gemeente niet steeds maar bijspringen, hopend dat het de laatste keer zal zijn.” 

Het rapport van BMC geeft volgens Den Brok voldoende handvatten om de Groene Engel voor eens en altijd op de rails te krijgen. ,,Ik hoop dat ik van de raad de tijd en het budget krijg om dit tot stand te brengen.” De gevraagde tijd is anderhalf jaar, het benodigde budget 225.000 euro. Met dat geld kan de financiële nood worden gelenigd, een businessplan worden opgesteld en toegewerkt worden naar samenwerking met De  Lievekamp.  Een reorganisatie bij de Groene Engel is daarbij volgens het gemeentebestuur onontkoombaar. ‘Heroverweging van de huidige personele bezetting is noodzakelijk.’ 

Op 16 mei bespreekt de Osse politiek het voorstel van het college.