Promotiemateriaal voor het nieuwe festival.
Volledig scherm
Promotiemateriaal voor het nieuwe festival. © Partycrew

Festival Het Wilde Woud verhuist binnen de bossen onder Berghem

BERGHEM/OSS - Het nieuwe festival Het Wilde Woud vindt volgende maand op een iets andere locatie plaats dan aanvankelijk gepland. Om omwonenden, flora en fauna tegemoet te komen, trekt organisator Partycrew een paar honderd meter richting het zuiden, naar de kartbaan van Nieuw Zevenbergen. 

Het Wilde Woud is de opvolger van LEF!, dat jarenlang op Vorstengrafdonk was. Met een bosrijke omgeving en een compleet nieuwe opzet moet het vaste publiek verrast worden. Een lap grond aan de Rijsvensestraat ten zuiden van Berghem leek de ideale locatie. Het is hetzelfde terrein als waar de jeugdvakantieweek plaatsvindt. 

Er bleken echter de nodige beren op de weg. Zo klinkt vanuit omwonenden van de bossen gemor. Zij vrezen geluidsoverlast van eerst de jeugdvakantieweek, dan het Hoessenbosch Festival en nu ook het Wilde Woud. ,,Als we de originele vergunningsaanvraag hadden goedgekeurd, was er waarschijnlijk veel bezwaar gemaakt", zegt wethouder Thijs van Kessel. 

Hazelworm

Bezwaar klinkt er ook vanuit Stichting Natuur- en Milieuorganisaties De Maashorst. Die wil een rem op het aantal festiviteiten in het groen. Voorzitter Jos van der Wijst wijst op bijzondere soorten als de hazelworm die mogelijk last hebben van geluid en mensenmassa. ,,Wij zijn in het voortraject niet gehoord, anders hadden we zeker negatief geadviseerd over de locatie. Ik snap best dat het niet meevalt om een goede plek te vinden voor de jeugd, maar daar moet de natuur niet de dupe van worden.” 

Daar komt bij dat de gemeente de oorspronkelijke locatie vanuit veiligheidsoogpunt niet ideaal vindt. In geval van nood zou een ambulance het terrein bijvoorbeeld maar moeilijk kunnen bereiken. 

Snollebollekes in actie tijdens een ander festival
Volledig scherm
Snollebollekes in actie tijdens een ander festival © Marcel van Dorst

Niet in het harnas jagen

Daarom is nu dus besloten om uit te wijken naar een alternatieve locatie. Partycrew komt een paar honderd meter zuidelijker uit dan aanvankelijk gepland, waar mens en dier waarschijnlijk minder hinder ondervinden. ,,Het heeft weinig zin om mensen bij voorbaat tegen ons in het harnas te jagen", zegt organisator Remy van der Kwartel.

De eerste editie van Het Wilde Woud is op 20 en 21 september. Optredens zijn er van onder anderen Snollebollekes, Partysquad en Dirty Daddies. Partycrew rekent op 5.000 bezoekers, verdeeld over twee dagen.