Bevroren bloesem bij tuinderij ’t Tuureind in Berghem.
Volledig scherm
Bevroren bloesem bij tuinderij ’t Tuureind in Berghem. © Van Assendelft/Jeroen Appels

Fruitteler Berghem creëert ijspaleis om kiwibessen te redden

BERGHEM - Een jasje van ijs tegen de kou. Dat is het effect van een nacht lang  sproeien op een boomgaard bij tuinderij 't Tuureind in Berghem. Riek-Jan Pittens schept zodoende een wereld van ijs. Niet voor de lol, maar om haar eerste oogst kiwibessen veilig te stellen. 

Kiwibessen zijn net als kiwi's, maar dan een stuk kleiner, legt Pittens uit. ,,Je eet ze met schil en al. Dat is wel een verschil met grote kiwi's.” De planten zijn in tegenstelling tot de kiwi winterhard. De bloesem van de kiwibes kan daarentegen absoluut niet tegen vorst. ,,Bij nul graden moeten we aan de slag.” Hoewel het afgelopen nacht niet hard vroor, bleek de ingreep met de sproeiers niet voor niks. 

Grote ventilator

Tuinderij 't Tuureind heeft naast een kwekerij met kiwibessen ook een kersenboomgaard. Die bloesem kan lichte vorst tot min twee verdragen, weet Pittens. ,,Als het nog wat harder gaat vriezen, dan moeten we ook daar aan de slag. Sproeien kan bij kersenbloesem niet. Dan rot alles weg. We maken de grond tussen de bomen nat, waardoor de lucht erboven licht opwarmt. Daarna rijden we de hele nacht met een grote ventilator rond om de lucht in beweging te houden. Met deze aanpak hebben we vorig jaar goede ervaringen opgedaan.” 

De tuinderij aan de oostkant van Berghem bestaat naast de bescheiden kiwibessen- en kersenkwekerij uit een aantal hectaren asperges.