Volledig scherm
De burgemeesters Henk Hellegers (l) en Marnix Bakermans. © Maarten van de Rakt

Fusiefestival in Markant moet ‘dynamisch en leuk’ worden

UDEN - Een heus blokkenschema wijst bezoekers van het Maashorst Festival maandag 24 juni de weg. Ze kunnen kiezen uit meepraten over de nieuwe gemeente Maashorst aan thematafels en een lezing meepikken. 

Of luchtiger: zumba dansen, vlaggen maken of ontsnappen uit de raadzaal.

Het Maashorst Festival in en bij theater Markant is zo’n beetje de finish van het vergaren van meningen van de inwoners. ,,En tegelijk het startpunt van het uitwerken van de participatie”, licht de Landerdse burgemeester Marnix Bakermans toe. Het moet volgens hem een dynamisch festival worden, waar ook wat te beleven is. ,,Het gaat niet alleen om de inhoud, maar het moet ook leuk zijn”, aldus Bakermans.

Quote

Het gaat niet alleen om de inhoud, maar het moet ook leuk zijn

Burgemeester Marnix Bakermans

Futurist Richard van Hooijdonk

Voor die inhoud zorgen drie sprekers. Futurist Richard van Hooijdonk geeft zijn kijk op hoe de nieuwste technologieën onze manier van leven, werken en zakendoen beïnvloeden. Oud-hoogleraar Gerard Rooijakkers staat stil bij de identiteit van dorpen en gemeenten. Hoogleraar Patrick Vermeulen zoomt in op een cruciale vraag: hoe ga je om met de opbrengst van de festivaldag. 

Aan thematafels kunnen inwoners hun licht laten schijnen over een stuk of tien onderwerpen, als duurzaamheid, vitale kernen, leefbaar buitengebied, voorzieningen & zorg, en economie & ondernemen. De afgelopen maanden konden inwoners hun ei kwijt. Maandag zijn alle ingestuurde filmpjes, foto's en ideeën en inzendingen te zien.  

Naam Maashorst

Ook kunnen inwoners zeggen wat ze eigenlijk van de naam Maashorst voor de nieuwe gemeente vinden. ,,Niets wijst erop dat er onvoldoende draagvlak is”, stelt de Udense burgemeester Henk Hellegers. Dat de gemeenten Oss en Bernheze tegensputteren ‘nemen we letterlijk’ mee. 

Qua ‘leuk’  is er de escaperoom in de Udense raadzaal en uiteenlopende workshops in Markant en op het plein: zumba, vlaggen maken , graffiti. Ook is er een straatvoetbal clinic. Er zijn live optredens van blaaskapel de Rogbloazers, Close the Door, en de Udense Big Band. Er is een breakdance-voorstelling. Op het programma staat een proeverij van Maashorst-producten. Op het fusiefestival ontbreken foodtrucks niet. 

Oktober: politiek aan zet

Alle inbreng wordt verwerkt tot een voorstel, het concept herindelingsontwerp. Daarover buigen de beide gemeenteraden zich in oktober. Volgens de planning moet de nieuwe gemeente op 1 januari 2022 een feit zijn.

Het Maashorst Festival is maandag 24 juni van 13.00 tot 22.00 uur.