Gele hesjes trekken door Oss: tegen het onrecht, tegen Rutte

VIDEOOSS – Met achttien man sterk trokken de gele hesjes zaterdagmiddag door het centrum van Oss. Ze willen actie, verandering, maar vooral dat er naar hen geluisterd wordt. ,,Ik sta hier ook voor jou, jongen.”

Ze heeft tot vanochtend toe getwijfeld. Of ze nou echt wel mee wilde lopen in zo’n protestmars. En of ze dan wel geassocieerd wilde worden met standpunten over de EU en de VN waar ze helemaal niets mee heeft. Maar toch staat Antoinette er nu, gehuld in een knalgeel hesje. Over de drempel gestapt omdat het onrecht wat haar betreft té groot is.

,,Ik heb eerst even van een afstandje staan kijken wat voor volk er op af kwam”, bekent de Heesche. ,,Toen ik zag dat het een gemengd gezelschap is, besloot ik mee te doen.” Waarom? Voor het antwoord op die vraag haalt ze een papiertje uit haar jaszak: een loonstrook van haar zoon. ,,Voor het werk dat hij naast zijn wajong-uitkering doet, krijgt hij maar vijftig cent per uur betaald. En ik word gekort omdat hij nog bij mij thuis woont. Het kan zo niet langer doorgaan.”

Volledig scherm
De actievoerders liepen twee grote rondes door het centrum van de stad. © Roy van der Lee/BD

De meeste demonstranten hebben zaterdagmiddag een vergelijkbaar verhaal. Over een moeder die amper nog kan rondkomen van haar weduwe-uitkering. Of een zoon die niet maar aan de bak komt na een fout van jaren geleden. Ze zien de lasten stijgen en de inkomsten teruglopen. Wesley Brands raakt bijna geëmotioneerd als hij erover vertelt. ,,Overal waar ik kijk hebben mensen het moeilijk. Wij staan hier voor alle Nederlands. Ik sta hier ook voor jou, jongen.”

Volledig scherm
De gele hesjes delen flyers uit tijdens hun ronde door Oss. © BD / Peter van Huijkelom

Een kleiner groepje is er zaterdag vooral om zich te verzetten tegen grotere, internationale zaken. De macht van Amerika in ons land, bijvoorbeeld. Eén jongen loopt met de tekst ‘White lives matter’ op zijn rug. Omdat hij vreest dat door de grote toestroom van migranten het blanke ras verdwijnt.

Afkeer tegen Rutte

Wat de actievoerders verbindt is hun afkeer tegen het huidige kabinet. Tijdens de twee rondes die de demonstranten door het centrum van Oss lopen, wordt regelmatig gescandeerd dat Rutte weg moet. Het winkelend publiek reageert wisselend. De meeste mensen halen hun schouders op. Een ander bekent graag mee te willen lopen, maar durft niet. Weer een ander weigert de flyer van de demonstranten aan te nemen. ‘Een Rutte-kruiper’, klinkt het direct.

Aan het eind van de mars worden links en rechts wat telefoonnummers uitgewisseld en praten de demonstranten na. Met de opkomst lijken de meesten tevreden. Wat initiatiefneemster Richelle Wilger betreft was het een opwarmronde. Volgende week in Den Haag, daar moet de echte verandering plaatsvinden.