Volledig scherm
Op een gezamenlijke bijeenkomst in het klooster in Megen bezegelden de Clarissen, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Oss hun samenwerking. © Tom Vos

Gemeente Oss, provincie en religieuzenkoepel schieten noodlijdende zusters Clarissen Megen te hulp

MEGEN - De provincie, de gemeente Oss en de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) gaan er alles aan doen om het financieel noodlijdende klooster van de Clarissen in Megen te behouden voor de toekomst. Het gaat niet alleen om de stenen maar ook om het spirituele leven zelf. 

De KNR, gedeputeerde Henri Swinkels en wethouder Johan van der Schoot tekenden hiertoe samen met de zusters een intentieovereenkomst. ,,De uitdaging is om een goed businessmodel te vinden waar we lang mee vooruit kunnen. We moeten zoeken naar combinaties die passen bij het klooster", aldus wethouder Van der Schoot. Concrete financiële toezeggingen bleven uit.

De Clarissen wonen in 2021 driehonderd jaar in Megen. Thans zijn er nog zeventien zusters die het Clarissenklooster Sint Josephsberg bevolken. Ze hebben het steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden. Energielasten worden steeds hoger, onderhoudskosten nemen toe en de klandizie van hun hostiebakkerij neemt af. 

In 2014 luidden de zusters al de noodklok over hun financiële situatie. Dit alarm leidde toen tot de oprichting van een meedenkgroep om de zusters de helpende hand toe te steken.  

Wat zijn de concrete plannen? De zusters willen hun klooster gaan verduurzamen om energiekosten te sparen. Ook hopen ze nieuwe productlijnen te ontwikkelen zoals vegetarische producten, kruiden en thee om nieuwe inkomsten aan te boren.  Verder willen ze een beroep doen op de goedheid van andere mensen om hen met giften te bemoedigen. Daarnaast hopen ze op geld van de overheid voor verbouwingen en onderhoud aan hun monumentale gebouw. De zusters willen bijvoorbeeld meer gasten gaan trekken die in het klooster willen verblijven. Daarvoor dient het gastenverblijf te worden uitgebreid. Gedeputeerde Swinkels: ,,We willen een blijvende toekomst maken voor het erfgoed van deze zusters. Zoveel levende kloostergemeenschappen zijn er niet meer, dus je moet daar zuinig en goed mee omspringen.”

Wat haalbaar en betaalbaar is zal de komende maanden duidelijk moeten worden. 

Volledig scherm
Vlnr aan de ondertekeningstafel: wethouder Van der Schoot, zr. Sara (KNR), abdis Angela en gedeputeerde Henri Swinkels. Links provinciewoordvoerster Karen Pleunis, die de bijeenkomst presenteerde. © FOTOBUREAU RUUD ROGIER