De voormalige leerfabriek is alleen vanaf de Seringenhof nog goed te zien.
Volledig scherm
De voormalige leerfabriek is alleen vanaf de Seringenhof nog goed te zien. © Peter van Erp

Gemeente Oss wil oude leerfabriek redden van sloop

OSS - ‘Eén van de weinige nog aanwezige herinneringen aan het Osse industriële verleden.’ Zo kenmerkt het Osse gemeentebestuur de voormalige leerfabriek aan de Molenstraat. Het pand zou daarom behouden moeten blijven. Tegen de zin van de eigenaar. Die wil sloop en nieuwbouw. 

De oude leerlooierij  is enkele weken geleden aangemerkt als gemeentelijk monument. Dat gebeurde nadat de eigenaar een plan had ingediend voor de bouw van 24 appartementen  en een parkeergarage op deze plek. Voor de uit 1895 daterende fabriek is in deze plannen geen plek. Ook de winkel van het Hobbelpaard, dat het zicht op het oude gebouw grotendeels ontneemt, moet wijken voor het woningbouwproject. Door de fabriek tot monument te bestempelen, kan de gemeente een sloopvergunning weigeren. 

De eigenaar heeft bezwaar ingediend tegen opname van het functieloze gebouw op de gemeentelijke monumentenlijst. De gemeente geeft desgevraagd aan dat dit bezwaar na de vakantie met de indiener zal worden besproken. ‘De gemeente Oss is in goed overleg met de eigenaar om gezamenlijk op een constructieve manier tot planvorming te komen.’ Volgens de gemeente bezit het betreffende pand een hoge cultuurhistorische waarde en is het een schoolvoorbeeld van een negentiende-eeuws industrieel pand. Het relatief hoge gebouw zou bovendien ‘goed transformeerbaar’ zijn.

Verborgen

De reden dat het betreffende gebouw niet eerder een beschermende status heeft gekregen is dat het over het hoofd is gezien, zo meldt een woordvoerder van de gemeente. ‘Door de ligging en verborgenheid van het pand was het helaas nooit eerder opgemerkt.’

De oude fabriek verloor zijn oorspronkelijke functie al voor de Tweede Wereldoorlog. De crisisjaren dertig deden het bedrijf van de familie Van Maasakker in 1937 de das om. In de fabriek werden huiden gelooid en tot leer verwerkt. De Lithoijense schoenmaker Willie van Maasakker stichtte de onderneming rond 1875 in Heesch. In 1895 werd het pand aan de Osse Molenstraat in gebruik genomen. In die tijd stond er ook nog een grote fabrieksschoorsteen naast. De fabriek zelf werd in de loop der jaren steeds verder ingekapseld door woningbouw. Het is daardoor nog nauwelijks zichtbaar voor passanten.