Bier in plastic beker - bekers
Volledig scherm
Bier in plastic beker - bekers © Dreamstime

Gemopper over ijskoffie en bier in plastic op Osse Kermis

OSS - In het Osse centrum mag er tijdens evenementen geen glas op het terras. De hele dag niet, ook in de gebieden die niet écht in de kermiszone liggen. Anders dan andere jaren heeft de gemeente de ondernemers laten weten te controleren en te beboeten. 

Eigenlijk zijn cappuccino, espresso en gewone koffie de enige dranken die níet in glas geserveerd worden bij Espresso Enzo aan de Molenstraat. Hippe koffies als latte macchiato en ijskoffie, mateloos populair bij jongeren, maar ook frisdrank en thee: allemaal in glas. En dat mag niet op het terras, zolang het kermis is. ,,Wij zijn alleen overdag open, we serveren geen alcohol'' zegt barista Marieke. ,,We kunnen niet zomaar alles in een porseleinen kop serveren. Dat past helemaal niet, die maten komen niet overeen. Dus we vragen de mensen om binnen te komen zitten als ze iets bestellen wat niet in een kopje of een to-go beker kan. We willen het liefst niet teveel plastic gebruiken, want dat is slecht voor het milieu. Maar we komen er wel uit hoor, er was maar één iemand die haar bestelling annuleerde. Frisdrank wilde ze. In een glas, op het terras.En dat kan nu even niet. ” 

Minder lekker

,,We hebben polycarbonaat wijnglazen. Dat stuitert omhoog als het valt, dus dat mag wel. Maar het drinkt toch echt minder lekker. Net als speciaalbier uit een glas waar we normaal de ijskoffie in serveren. Voor de beleving van de klant is dat heel triest'' zegt Arnaud Boskma van Cafè Coretto in De Schakel. Zijn gewone glazen zijn toevallig toegestaan want dat is evenementenglas. ,,Dat valt in kleine stukjes uit elkaar als het op de grond valt. Maar iemand kan net zo goed het hele glas oppakken en door de lucht gooien. Als je dit tegen je hoofd krijgt ben je ook echt niet blij. En hoe zit het met de bierflessen die gewoon bij Albert Heijn verkocht worden? Daar kan iemand toch ook de kermis mee op lopen?'' 

Aan de regels houden

Hij windt zich op over het strenge glasbeleid dat de gemeente voert tijdens evenementen. ,,Andere jaren werd mocht er overdag wel gewoon glas gebruikt worden. Na het diner moest je dan overschakelen op plastic, of evenementenglas. Ik doe trouwens niet eens mee met de kermis. Ook niet met andere evenementen, maar toch moet ik me aan hun regels houden. Het is heel jammer.'' Ook Richard Uijlen, eigenaar, van Espresso Enzo is boos. ,,Ik vind het een veiligheidsmaatregel die te ver door slaat. Regels zijn regels, maar je kunt ook te ver doorslaan.”

Incidenten 

Er zijn gesprekken geweest met de gemeente, maar die hebben niet tot ontheffingen geleid. Het beleid geldt sinds 2015 en is gemaakt om de kans op incidenten te verkleinen. Glas kan gebruikt worden als wapen, het kan problemen opleveren voor de banden van hulpdienstvoertuigen, de fietsende politieagenten of de paarden van de politie.

  1. Het ene moment nog schoffelend in het groentehofke, het andere moment zwart-omrand op overlijdenspagina
    PREMIUM

    Het ene moment nog schoffe­lend in het groentehof­ke, het andere moment zwart-om­rand op overlij­dens­pa­gi­na

    OSS/UDEN/VEGHEL - Met de dag loopt het aantal coronaslachtoffers flink op. In Nederland, maar vooral toch in de noordoostelijke hoek van Brabant. Het virus heeft nu in bijna elk dorp of elke stad in deze regio een gezicht. Voor verdriet en waardig afscheid nemen is soms nauwelijks ruimte. Daarom een in memoriam voor onze bekende en minder bekende, maar vooral geliefde streekgenoten.