Volledig scherm
De praalwagen van Goei Geknoei won maandag in Schaijk de eerste prijs. © Maarten van de Rakt

Goei Geknoei zet door: Schaijkse wagen komt naar halfvastenoptocht Oss

OSS/SCHAIJK - Er komt definitief een Moeslandse praalwagen naar de Halfvastenoptocht in Oss op zondag 24 maart. Carnavalsvereniging club Goei Geknoei zet dit plan door nu haar wagen zonder grote beschadigingen uit de optocht in Schaijk is gekomen.

Goei Geknoei heeft dit bevestigd aan de organisatie van de Halfvastenoptocht. De wagen met acht grote poppen en als onderwerp ‘De bokkenrijders’ staat weer droog en gedemonteerd in een schuur.  Maandag won Goei Geknoei er overigens de eerste prijs mee in Schaijk.

Woordvoerder Ivo Leenders: ,,Er is wel een heel klein beetje schade ontstaan doordat de poppen bomen en lantaarnpalen raakten. Maar het valt mee, het is te repareren.’’   

Mooiste wagens 

De organisatie in Oss ie is er blij mee. De Halfvastenoptocht probeert de mooiste wagens uit de diverse optochten bij elkaar te brengen. Daar horen die van het Moesland zeker bij. 

De wagenbouwers uit Schaijk genieten een grote reputatie in de regio. Ook omdat op hun wagens geen motoren zitten, de aandrijving van wielen en poppen gebeurt met handkracht. Echter de bouwers waren de voorbije jaren niet te porren om mee te doen aan een andere optocht dan die van het Moesland zelf.

Zeeland

Toch is het niet de allereerste keer dat een Moeslandse wagen elders gaat rijden. Een kwart eeuw geleden, in 1994, gingen de bouwers van Klore Kwats al eens naar de halfvastenoptocht. Die was toen nog in buurdorp Zeeland.

Volledig scherm
De wagen waarmee Klore Kwats in 1994 naar de Halfvastenoptocht in Zeeland trok. © .