Volledig scherm
De Hekkesluiters, 't Ken Net, De Foempers en Nie Dûk Zat slaan de handen ineen met Stichting Carnavalsviering Oss (SCVO) voor het 55-jarig jubileumfeest van openbaar carnaval in Oss. © Peter van Erp

Grote feesttent op Heuvel als epicentrum van carnaval Oss in jubileumjaar

OSS - ‘55 jaor schik mè mekaor’, zo luidt het carnavalsmotto tijdens de viering van 55 jaar openbaar carnaval in Oss. Om het volk ook echt bijeen te brengen verrijst er een grote feesttent op de Heuvel waar het leeuwendeel van de festiviteiten plaatsvindt. 

Geen open parachutetent dus in het centrum van Oss, maar een gesloten tent waar tot in de kleine uurtjes kan worden gefeest. ,,We gaan de tent wel zo toegankelijk mogelijk maken en het dak is deels transparant, zodat de zon er overdag binnen schijnt", vertelt Robert-Jan Steegman, voorzitter van Stichting Carnavalsviering Oss  (SCVO).  

Volgens Steegman heeft de stichting de afgelopen elf jaar een aardige  spaarpot aangelegd voor een aantrekkelijk programma van optredens in de tent, met name ook gericht op de jeugd. ,,We willen mensen die de afgelopen jaren naar Berghem of Den Bosch gingen om carnaval te vieren terug naar Oss  halen. Dat kan alleen als we hier samenwerken om van de Heuvel het bruisende feesthart te maken.” De organisatie wordt daarom dit jaar gedeeld met vier carnavalsverenigingen die ook al activiteiten in het centrum organiseerden: de Hekkesluiters, de Foempers, 't Ken Net en Nie Dûk Zat. 

De feesttent zal 's avonds alleen toegankelijk zijn voor bezoekers van 16 jaar en ouder. Voor een aantal optredens worden kaarten verkocht. In de tent kunnen straks maximaal acht- tot negenhonderd feestvierders. Ernaast komt een kleinere tent die dienstdoet als bruin café. Dit is ook de plek waar dweilkapellen zich kunnen uitleven. 

Dweilmaandag

Het Sokkenbal voor kinderen verhuist op maandagmiddag van de Rusheuvel naar de Heuvel. ,,Door de afgesloten ruimte van de feesttent hoeven ouders niet bang te zijn dat hun kinderen zoek raken.” Diezelfde tent is maandagavond de plek waar alle dweilers bij elkaar komen voor de prijsuitreiking. Ook ‘t Betere Feest op zondag vindt in de feesttent plaats. De afgelopen jaren trok dit feest veel jeugd naar de Groene Engel. Alaaf! Oss, het carnavalsfeest in Vivaldi verhuist zaterdags deels naar de feesttent. Terwijl de dj's in Vivaldi draaien, klinken in de tent smartlappen.