De wethouders Frank den Brok, Roy Geers en Rien Wijdeven vertellen over Heesch West.
Volledig scherm
De wethouders Frank den Brok, Roy Geers en Rien Wijdeven vertellen over Heesch West. © Maarten van den Hurk / BD

Heesch West wordt in 2021 werkelijkheid

HEESCH - Over anderhalf jaar gaat eindelijk de schop in de grond voor Heesch West. Met deze verwachting presenteren de drie deelnemende gemeenten hun finale plan voor het lang verwachte bedrijventerrein pal naast snelweg A59. 

Bedrijven staan zowat in de rij voor grond op Heesch West. Dit beeld schetste de Osse wethouder Frank den Brok  vrijdag: ,,Er is echt veel belangstelling. En zeker zeventig procent van de bedrijven laat zich helemaal niet afschrikken door onze eis dat ze flink aan duurzaamheid moeten doen. Sterker nog: ze willen er juist bij zijn.’’

Samen met zijn collega's van Roy Geers van Den Bosch en Rien Wijdeven van Bernheze presenteerde Den Brok vrijdag de nieuwste plannen voor het gezamenlijke bedrijventerrein aan de pers. De wethouders vertelden een enthousiast verhaal. Er is grote behoefte aan Heesch West vanwege de economische hoogtij en omdat er op bestaande industrieterreinen in de regio amper nog kavels te vergeven zijn. 

'Duurzaamste van Nederland’

Een getekende impressie van het toekomstige bedrijventerrein.
Volledig scherm
Een getekende impressie van het toekomstige bedrijventerrein. © Heesch West

Bovendien willen bedrijven graag helpen om van Heesch West het duurzaamste bedrijventerrein van Nederland te maken. Wijdeven: ,,Want dat is onze ambitie. Heesch West wordt aardgasvrij aangelegd. En we gaan energie opwekken met windmolens en zonnepanelen. Energie die niet op het terrein zelf nodig is, willen we ten goede laten komen aan de regio.’’
Het rooskleurige verhaal van de wethouders volgt op kritische geluiden uit dorpen rondom. Vooral in Vinkel maken mensen zich zorgen nu er het voorontwerpbestemmingsplan ligt. Daarin krijgt het al bijna 20 jaar verwachte bedrijventerrein eindelijk vorm. Pijn doen nu onder andere de drie geplande windmolens met een tiphoogte van 210 meter. Hetzelfde geldt voor de bepaling dat hallen tot 30 meter hoog mogen worden.

Brede ontsluitingswegen

De toekomstige plattegrond met bedrijfskavels (paars), zonneparken en groen.
Volledig scherm
De toekomstige plattegrond met bedrijfskavels (paars), zonneparken en groen. © Heesch West

De gemeenten brengen het ontwerpplan in procedure met de wetenschap dat er vrijwel zeker bezwaren tegen ingediend zullen worden. Daarom ook schat wethouder Den Brok dat de daadwerkelijke aanleg pas over ruim anderhalf jaar zal volgen. Dan gaat het allereerst om het bouwrijp maken van het gebied en om de aanleg van brede ontsluitingswegen naar de  A59-afslagen Nuland en Oss/Heesch. 
Heesch West wordt om te beginnen 50 en uiteindelijk 80 hectare groot. Het terrein krijgt een groene buffer richting het boerenland aan de zuidkant. In deze zone verschijnt naast een blijvend ook een tijdelijk zonnepark, dat weer verdwijnt als na enkele jaren de tweede fase van gronduitgifte begint. 

 43,7 miljoen verlies

Volgens de meest actuele berekeningen leiden Den Bosch, Bernheze en Oss samen 43,7 miljoen euro verlies op de aanleg van Heesch West. Dit verlies komt voor een belangrijk deel door de zeer lange (circa 20 jaar) voorgeschiedenis en daarom niet als een verrassing. De gemeenten hebben er al geld voor opzij gezet.

  1. Brits-Jamaicaanse, maar ook Osse muzikant Robert Green overleden
    Overleden

    Brits-Jamaicaan­se, maar ook Osse muzikant Robert Green overleden

    OSS - De van oorsprong Brits-Jamaicaanse, maar in Oss woonachtige muzikant Robert Green is overleden. In de jaren '80 was zijn band, Reality, bekend in het Verenigd Koninkrijk, ze traden op met UB40. Het nummer ‘Tell me what's going on in your mind’ bereikte de top 20 in Engeland en haalde ook de hitlijsten in Canada. Na een tour in Nederland, waar ze Doe Maar ontmoetten en verschillende optredens gaven samen, bleven Green en de band in Nederland.