Volledig scherm
Esther van Oort en Marcel van Griensven als twee verdwaalde postduiven. © Joop van Rossem

Heesche Pronkzitting maakt reputatie dubbel en dwars waar

HEESCH - Vijf voorstellingen, vijf keer afgeladen vol. De pronkzitting van Stichting De Rooie Tèsneuzik bleek zaterdag weer een zeer gewild avondje uit.

Vanaf september wordt er toegewerkt naar de jaarlijkse pronkzitting, vertelt Monique van den Hurk, voorzitter van de organiserende stichting. ,,De groep artiesten gaat in het najaar aan het werk om sketches te schrijven. Daarbij moeten ze rekening houden met tien minuten speeltijd. Ja, echt, dat wordt geklokt want we willen graag rond middernacht klaar zijn”. 

Tijdens de speelavonden zijn er zo'n 65 vrijwilligers in de weer. Die noeste arbeid wordt door de Heesche bevolking hoog gewaardeerd: de ruim 1.500 kaartjes waren in een mum van tijd van eigenaar gewisseld. ,,Het geheim van dit succes zit 'm in het feit dat zowel jong als oud de pronkzitting hebben omarmd”, aldus een trotse voorzitter.

Volledig scherm
Bert van Hoek als Poolse chauffeur. © Joop van Rossem

Dorpspolitiek

Spreekstalmeester Ferdi Kocken begroet rond acht uur voor de laatste keer dit jaar het publiek met de mededeling: ,,Dat de artiesten, ondanks enkele pijntjes hier en daar, tot op het bot gemotiveerd zijn om de laatste voorstelling tot een knaller te maken”. Vanzelfsprekend brengen een aantal van de 15 acts dorpspolitieke thema's op het podium. Zoals het aftrappende kwartet dat zich onder de titel Ploats Zat buigt over het maar matige succes van de plaatselijk Hop-On-Hop-Off-bus. 

Of het duo Gerrit-Jan Leeijen en Roy van Herpen, dat zich als stakende boer en bouwvakker druk maakt om zaken als de problemen bij gemeenschapshuis De Pas, de voorgenomen hoogbouw, de aanleg van windmolens maar vooral het veel te grote aandeel vrouwen in hoge bestuurlijke functies. Boegbeeld daarvan, burgemeester Marieke Moorman, heeft zelfs om alle problemen uit de wereld te helpen, het (g)A-(y)-Team ingehuurd. De kans dat daarmee de overlast van de eikenprocessierups en andere hoofdpijndossiers tot de voltooid verleden tijd behoren, is daarna twijfelachtig.

Amputatie-outlet

Maar er waren zaterdagavond ook onbedaarlijk geestige non-politieke sketches te bewonderen zoals de gynaecoloog die er als bijbaan een 'amputatie-outlet' op nahield. Ook hilarisch waren het college over 'de worrent' (hissisch voor de waarheid) over het verschil tussen mannen en vrouwen en het afsluitende klapstuk waarin twee beschonken leden van de Raad van Elf na hun dronkemansgebral aantonen op een wel heel bijzondere manier piano te kunnen spelen. 

Ook bijzonder was de muzikale videoclip waarin de sponsoren van het jaarlijkse spektakel werden bedankt voor hun bijdragen.

Volledig scherm
His in beweging tijdens de Pronkzitting. © Joop van Rossem
  1. Oijense optocht maakt reputatie waar

    Oijense optocht maakt reputatie waar

    OIJEN - De Oijense carnavalsoptocht kende twee noviteiten: zowel de route als het tijdstip was aangepast. Bestuursvoorzitter Erik van der Schie over het waarom van deze aanpassingen: ,,Vorig jaar moesten we door de weersomstandigheden noodgedwongen de optocht naar de middag verzetten, maar zowel de deelnemers als organisatie is die maatregel prima bevallen. Vanwege het stormachtige weer hebben we in 2019 een stuk dijk uit het traject gehaald. Dat is nu gehandhaafd om het publiek meer te centreren.”