Honderden belangstellenden ‘lezen’ Vlinderboek in het Osse Elzeneindpark

videoOSS - Het is deze zondag een doorlopende stroom belangstellenden die in het Osse Elzeneindpark het opengeslagen Vlinderboek komt ‘lezen’. De een met een bloemetje, de ander met een tekening van een kleinkind en de mountainbiker uit Boxtel zelfs met een vers geplukt veldboeketje: “Ik ben niet zo van de bloemisten.”

Volledig scherm
Een doorlopende stroom belangstellenden bij het Vlinderboek, het monumentje in het Osse Elzeneindpark. © Mari van Rossem

Een aanzwellende bloemenzee, zoals een jaar eerder bij Station-West, is het hier zeker niet; eerder een bloemenbedje: klein en lief. “Bij een supermooi monument”, willen Stan van den Hurk en Shania Teulings uit Heesch gezegd hebben. Op de brommer (‘een Orion’) zijn ze hier, na een korte zoektocht. “We stonden al bij het station, maar lazen daar op de borden dat we hierheen moesten. Gewoon de bordjes volgen. Goed geregeld, hoor”, vindt Stan, vader van een zoontje van vier. “Die is in de kinderboerderij, met oma. Je moet er toch niet aan denken dat zo’n manneke iets overkomt.”

Dat het monumentje er is voor eenieder, die een kind heeft verloren, vindt veel bijval: elke dag WereldLichtjesDag in een prachtig park. Ook bij de zussen José en Rian van Hooft, bewoners van de Ruwaard. “Ik hoop dat deze symbolische herdenkingsplek rust geeft, dat mensen hier in stilte hun eigen gedachten kunnen hebben zodat het kan bijdragen aan het verwerken van persoonlijk verdriet”, stelt José. “In de hoop dat het vandalisme niet gaat toeslaan”, vult Rian aan. “Laat het vooral een gerespecteerde plek zijn, zoals die bedoeld is.”

Volledig scherm
Sinds vrijdag worden bezoekers doorverwezen van Station-West naar het park. © Mari van Rossem
 1. De gevaren van een uitzwenkende ploeg: Osse scholieren worden met neus op de feiten gedrukt
  PREMIUM

  De gevaren van een uitzwenken­de ploeg: Osse scholieren worden met neus op de feiten gedrukt

  OSS - Fietsers en landbouwvoertuigen vormen een gevaarlijke combinatie op de smalle polderwegen in Oss en omgeving. Elk jaar vallen er in Nederland een aantal doden en gewonden als gevolg van een ongeval met landbouwvoertuigen. In Oss en Bernheze willen ze daar een einde aan maken door scholieren, maar ook oudere mensen te laten ervaren hoe je als fietser moet omgaan met die enorme voertuigen.
 2. Liever een biertje dan een hostie; toekomst kerk Heeswijk boeit niet iedereen
  Bij de dorpspomp

  Liever een biertje dan een hostie; toekomst kerk Heeswijk boeit niet iedereen

  Het sluiten en herbestemmen van een kerk. Voor veel ouderen, die zijn opgegroeid in de katholieke traditie, een gevoelig onderwerp. Toch is er geen ontkomen aan. Het dalende aantal kerkbezoekers en de hoge kosten voor het onderhoud van de oude gebouwen vragen om ingrijpende maatregelen. Met zorg en respect proberen kerkbesturen, gemeentes en bisdom een nieuwe invulling te vinden. Zoals in Heeswijk.