Voor een zonnige zaterdagochtend is het rustig op de perkeerplaats bij Hoessenbosch. Rond de tien auto's staan er.
Volledig scherm
Voor een zonnige zaterdagochtend is het rustig op de perkeerplaats bij Hoessenbosch. Rond de tien auto's staan er. © Thomas Segers/Van Assendelft

In de natuur rond Hoessenbosch wordt nu wel rekening met elkaar gehouden

BERGHEM - Lege bospaden, zandweggetjes en een verlaten plas. Druk is het zaterdagochtend allerminst te noemen in het Hoessenbosch. De enkele natuurliefhebber die een kort ommetje maakt doet dat strikt volgens de regels.

Een strak blauwe lucht, een temperatuur die dik in de dubbele cijfers loopt en een aangenaam zonnetje. Omstandigheden die één jaar terug zouden leiden tot een vol Hoessenbosch met natuurliefhebbers op zoek naar vertier. Druk is het zaterdagochtend niet te noemen in het bosrijke gebied. Bij de centrale plek, de grote waterplas, waar het gebruikelijk wemelt van de recreanten en hondeneigenaren, is het stil. De bankjes zijn leeg, op de parkeerplaats staat een zestal auto's geparkeerd. Taferelen zoals in het Noorden met volgepakte natuurgebieden is hier niet aan de orde. Het alom geliefde bosrijke gebied van veel Berghemnaren wordt zaterdagochtend door een enkele jogger, wandelaar en fietser bezocht.

Met een grote boog omheen

,,Drie weekenden geleden, voordat alle maatregelen werden genomen, was het hier nog best druk. Nu merk je dat het rustiger is geworden en er meer rekening wordt gehouden met elkaar", vertelt Judith Tonies (29). Samen met goede vriendin Brenda Boeijen (27) maakt ze een korte ommetje door het bos. Boeijen: ,,We lopen twee meter uit elkaar en als we mensen tegenkomen dan lopen we er met een grote boog omheen.” De twee merken dat er onbewust een regel is ontstaan in het bos voor ieders veiligheid. ,,Je ziet dat mountainbikers vrijwel alleen gebruik maken van de smalle zandpaden. De brede, verharde paden worden gebruikt door de wandelaars, joggers en skaters. Zo kun je altijd ver genoeg bij elkaar uit te buurt blijven en hoef je elkaar niet te kruisen op een smal pad”, vertelt Boeijen.

Frisse lucht

Terwijl zij het bos uitlopen, loopt Sandra van Koolwijk (43) samen met haar man en kinderen de speeltuin voor het bos binnen, ook daar is het een oase aan rust. ,,We zagen dat er niemand was en wilden even de frisse lucht in." Ook zij merkt dat het rustiger is geworden in het bos en op straat. ,,Met dit weer zijn er altijd veel ouders met kinderen in de speeltuin en het bos, maar je merkt dat mensen zich de afgelopen weken steeds beter houden aan de maatregelen. Dat doen wij ook, we blijven zoveel mogelijk binnen en als we naar buiten gaan houden we flinke afstand. Als de omstandigheden, zoals nu, het even toelaten om met de kinderen naar buiten te gaan en ze rond te laten rennen, dan is dat wel fijn.”