Volledig scherm
© ANP XTRA

In hoger beroep tweeëneenhalf jaar celstraf voor ontvoeringszaak Herpen

HEESWIJK-DINTHER/HERPEN  De 42-jarige Anton R. uit Heeswijk-Dinther die vorig jaar juni door de rechtbank werd gestraft met twee jaar cel voor het ontvoeren van zijn ex uit Herpen, ging in hoger beroep. Het gerechtshof doet er nu nog een half jaar bovenop.  Weliswaar voorwaardelijk, om te voorkomen dat de man die bekend staat als draaideurcrimineel, de komende twee jaar nog strafbare feiten pleegt. 

De man had vanuit de gevangenis zijn ex diverse malen  telefonisch bedreigd terwijl hij wist dat anderen, waaronder zijn kinderen meeluisterden. ,,Als je nog een keer aangifte doet, dan zweer ik op mijn kinderen, schiet ik je kapot. Ik zweer dat op mijn kinderen, je gaat eraan", deelde hij zijn ex mee.  Hij uitte die dreigementen later nog eens via zijn dochter. Het gerechtshof neemt hem dat zeer kwalijk, omdat algemeen bekend is dat dergelijke bedreigingen, zeker tussen ouders, schadelijk kunnen zijn voor het welzijn en de ontwikkeling van kinderen. 

Quote

Als je nog een keer aangifte doet, schiet ik je kapot

Verdachte Anton R.

Samen met zijn vriendin kwam R. op 10 oktober 2016 op bezoek bij zijn moeder in Herpen. Daar trof hij zijn ex, die terwijl hij in de gevangenis zat, de relatie had verbroken. Volgens hem had ze zijn geld en zijn auto meegenomen. Hij mishandelde haar en samen met zijn nieuwe vriendin dwong hij haar in zijn auto te stappen en naar haar tot dan toe geheime woning in Valkenswaard te rijden. 

Mes

Zijn moeder probeerde de ontvoering te voorkomen door een mes uit de keukenla te pakken en hem te sommeren de woning te verlaten. De man trok zich daar niks van aan, hij maakte zijn moeder het mes afhandig en mepte haar tegen de muur, waarna ze op de grond belandde. 

Schuldbekentenis

In Valkenswaard aangekomen dwong R. zijn ex haar autosleutels en het kentekenbewijs af te geven. Ook liet hij haar een schuldbekentenis van vijftienduizend euro tekenen.  Dat alles leverde hem vorig jaar een veroordeling op tot twee jaar celstraf. Zijn vriendin, die inmiddels een kind van de man had, had toen de relatie met R. al verbroken.  Zij werd door de rechtbank gestraft met zes maanden voorwaardelijk en een taakstaf van 180 uur. Zij verklaarde vorig jaar tijdens de rechtszaak dat ze ten tijde van de ontvoering een totaal verkeerd beeld had van haar vriend. Die had haar wijsgemaakt dat zijn ex de kinderen had mishandeld en met een pistool bedreigd.  

Stok achter de deur

R. was het niet eens met zijn straf van twee jaar en ging in hoger beroep. Dat diende twee weken geleden. De advocaat-generaal eiste toen drie jaar celstraf. Het hof heeft tijdens de zitting niet de indruk gekregen dat de man het kwalijke van zijn handelen inziet. Daarom legt ze, naast  twee jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf, ook een fikse voorwaardelijke straf op als stok achter de deur.